Standard Chartered postala najnoviji član EEA – Bankar.rs
BANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

Standard Chartered postala najnoviji član EEA

Međunarodna bankarska grupa Standard Chartered postala je najnovija članica organizacije za izgradnju blokčein standarda, Ethereum Enterprise Alliance (EEA).

U saopštenju za javnost objavljenom 6. novembra, iz Standard Chartered-a su naveli da će im taj potez omogućiti širenje ponude klijenata na 60 međunarodnih tržišta.

“Tehnologija nam omogućava da olakšamo trgovinu i investicije na tržištima, poboljšavajući iskustva klijenata i nudeći nove usluge”, prokomentarisao je glavni direktor za informacije dr Majkl Goriz.

EEA je formirana u martu 2017. godine kao zajednički napor koji je istraživao razvoj i primenu blokčein rešenja u privrednim sektorima. Njegova baza sada broji stotine članova, a učestvuju entiteti uključujući Microsoft, Hyperledger i razne druge međunarodne banke kao što su Santander i ruska Sberbank.

Zvanična veza sa Hyperledger-om, koji i sam nudi alatke za blokčein preduzeća, stigla je u oktobru prošle godine.

EEA takođe objavljuje informativni materijal poput dokumenata o blokčein standardima, među kojima je u avgustu bio posvećen naporima za telekomunikacioni sektor.

„Uzbuđeni smo što smo deo EEA i radujemo se prilikama gde možemo da sarađujemo sa drugim vodećim učesnicima u industriji kako bismo produbili istraživanje i primenu blokčeina u bankarskom sektoru“, dodao je Goriz.

Standard Chartered već koristi blokčein. Kako je izvestio Cointelegraph, banka je nedavno dovršila šemu finansiranja lanca snabdevanja i iskoristila tehnologiju za slanje prekogranične kreditne transakcije.

Tags
Back to top button