NIS: Za devet meseci 2019. investirano 29 milijardi dinara – Bankar.rs
KOMPANIJESVE VESTI

NIS: Za devet meseci 2019. investirano 29 milijardi dinara

Naftna industrija Srbije je u prvih devet meseci ove godine nastavila trend uvećanja investicija u svoj razvoj pa je u periodu od januara do septembra uloženo ukupno 29 milijardi dinara.

Reč je o investicijama većim za šest odsto u poređenju s istim periodom prošle godine, čime NIS nastavlja da realizuje strategiju svog razvoja ulažući u strateške projekte i modernizaciju poslovanja, saopšteno je iz ove kompanije. Najviše je investirano u projekte iz oblasti istraživanja i proizvodnje nafte i gasa, kao i u Duboku preradu, ključni projekat druge faze modernizacije Rafinerije nafte u Pančevu.

U poređenju s prvih šest meseci ove godine, NIS je u trećem kvartalu unapredio finansijske rezultate. U periodu jul-septembar neto dobit iznosi 7,5 milijardi dinara, što predstavlja snažan rast ovog pokazatelja u poređenju s prvim polugodištem, kada je neto dobit bila 3,2 milijarde dinara. Ukupno ostvarena neto dobit za prvih devet meseci ove godine iznosi 10,7 milijardi dinara. Pokazatelj EBITDA iznosi 31,2 milijarde dinara.

NIS je, takođe, nastavio s višegodišnjom praksom isplate dividendi akcionarima u iznosu od 25 odsto prošlogodišnje neto dobiti. Na ime dividende ove godine je isplaćeno 6,5 milijardi dinara. U istom periodu, obaveze NIS grupe po osnovu poreza i drugih javnih prihoda iznose 136,6 milijardi dinara.

Kada je reč o operativnim pokazateljima, proizvodnja nafte i gasa u prvih devet meseci iznosila je 965 hiljada uslovnih tona nafte i gasa. U istom periodu, prerađeno je 2,3 miliona tona sirove nafte i poluproizvoda, dok je ukupan obim prometa bio 2,6 miliona tona. U devet meseci NIS je zabeležio rast obima maloprodaje na domaćem tržištu od pet odsto u odnosu na isti period lane, kao i rast obima prodaje u inoaktivama od 17 odsto u poređenju s istim periodom lane. U julu je ostvaren rekordan obim proizvodnje bitumena (56.435 tona) u poslednjih 10 godina.

“U godini kada obeležavamo 10 godina od dolaska Gaspromnjefta za većinskog akcionara, nastavljamo s investicijama u kapitalne projekte koji će obezbediti sigurnu budućnost naše kompanije”, rekao je generalni direktor NIS-a Kiril Tjurdenjev i dodao:”NIS posluje na veoma zahtevnom i konkurentnom regionalnom tržištu, ali i u takvim uslovima, realizacijom naše strategije razvoja, ostajemo pouzdan partner kako našim akcionarima, tako i celokupnoj zajednici u kojoj poslujemo”.

Izvor: Dnevnik

Tags
Back to top button