EBRD predviđa usporavanje rasta u regionu – Bankar.rs
EVROPSKE BANKESLIDERSVE VESTI

EBRD predviđa usporavanje rasta u regionu

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) predviđa da će privredni rast regiona Zapadnog Balkana, pa i Srbije, usporiti ove i naredne godine.

U najnovijem, novembarskom izveštaju pod nazivom “Regionalni ekonomski izgledi u regionima EBRD” objavljenom na veb sajtu banke, procenjuje se da će rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije ove godine iznositi 3,2 odsto, a naredne 3,5 procenata, prenosi Tanjug.

U prethodnom izveštaju iz maja ove godine, EBRD je predviđao da će privredni rast Srbije biti 3,5 procenata ove i 3,8 odsto 2020. godine.

U izveštaju se konstatuje da je priliv stranih direktnih investicija (SDI) u region i dalje jak, što se duguje povoljnom geografskom položaju, kvalifikovanoj radnoj snazi i nižim troškovimaa plata nego u zemljama centralne Evrope.

Kada je reč o ostalim ekonomijama Zapadnog Balkana, Bosnu i Hercegovinu u ovoj i idućoj godini čeka rast od po 3,0 odsto, Crnu Goru rast od 2,8 odsto u 2019. godini i od 2,6 odsto u 2020, Savernu Makedoniju rast od po 3,2 odsto u obe godine, a Albaniju rast od 2,8 odsto i 3,5 odsto respektivno.

Tags
Back to top button