Jorgovanka Tabaković: Još jedna pobeda i priznanje za stabilnost Srbije – evroobveznica emitovana po najnižoj stopi ikada – Bankar.rs
NBSSLIDERSVE VESTI

Jorgovanka Tabaković: Još jedna pobeda i priznanje za stabilnost Srbije – evroobveznica emitovana po najnižoj stopi ikada

Republika Srbija u utorak je na međunarodnom finansijskom tržištu u Londonu ponovo emitovala desetogodišnju (10G) evroobveznicu u iznosu od 550 miliona evra, po kamatnoj stopi od 1,25%, što je još niže nego prilikom emisije u junu kada je kamata iznosila 1,619%, i predstavlja još jedan u nizu istorijskih ekonomskih uspeha naše zemlje.

I na domaćem finansijskom tržištu emitovana je sedmogodišnja (7G) dinarska obveznica – po najnižoj kamatnoj stopi ikada. Emisija ove dinarske obveznice realizovana je po stopi od 2,69%, što je za preko 40% (ili 1,88 procentnih poena) niže nego na početku godine kada je ova obveznica emitovana po stopi od 4,57%. O uspešnoj ekonomskoj transformaciji Srbije govori i podatak da je pre šest godina hartija od vrednosti iste ročnosti izdavana po visokih 12,99%.

„Danas smo još jednom dokazali da je Srbija poželjna investiciona destinacija i potpuno ekonomski preporođena zemlja. To potvrđuju oni čije je mišljenje najrelevantnije – oni koji u našu zemlju ulažu svoj novac i to dugoročno. Stvaranjem i očuvanjem ambijenta stabilnosti i sigurnosti otvorili smo vrata za ozbiljne dugoročne investitore, a troškove finansiranja države, privrede i građana smanjili na najniže nivoe ikada. Ovime smo omogućili održivi privredni rast i napredovanje svih delova naše ekonomije u korist građana Srbije“, naglasila je guverner Jorgovanka Tabaković.

Delegacija Narodne banke Srbije i Ministarstva finansija uspešno je juce završila razgovore sa međunarodnim investitorima i finansijskim institucijama, pošto je Srbija po drugi put ove godine na Londonskoj berzi uspela da zameni deo skupog dolarskog duga znatno jeftinijim finansiranjem u evrima. Postignuta kamatna stopa od 1,25%, najniža je koju je Srbija ikada ostvarila na međunarodnom finansijskom tržištu, i za skoro četvrtinu je niža od kamatne stope od 1,619% koju smo postigli u junu. Sredstva prikupljena današnjom transakcijom biće upotrebljena isključivo za prevremenu otplatu dela skupih dolarskih obveznica, emitovanih 2013. godine po kuponskoj stopi od 4,875%.

„Ovo je još jedna potvrda da je Srbija, iako formalno na korak od rejtinga investicionog ranga, zemlja koja ga de facto već poseduje, a koristi od toga imaju svi građani. Danas kada ubiramo plodove rada predsednika, Narodne banke Srbije i Vlade Republike Srbije, najbolje vidimo koliko je bilo važno postići i očuvati stabilnost u svakom pogledu. Monetarna, fiskalna i finansijska stabilnost, čiji je preduslov bila politička stabilnost u Srbiji, otvorile su prostor za uspešno sprovođenje strukturnih reformi u brojnim oblastima. Sprovedene mere su početkom 2015. godine pokrenule investicioni ciklus koji do danas traje, a srpska ekonomija postavljena je na stabilnu putanju privrednog rasta“, istakla je Tabaković.

Predstavnici Narodne banke Srbije i Ministarstva finansija ukazali su stranim investitorima na održivost privrednog rasta Srbije, koji će ove godine iznositi najmanje 3,5%, uprkos usporavanju eksterne tražnje. Istaknuto je da se u srednjem roku očekuje rast od 4%, vođen povećanjem učešća fiksnih investicija i nastavkom dvocifrenog rasta izvoza.

Sve navedeno opredelilo je brojne investitore iz celog sveta da u velikoj meri budu zainteresovani za ulaganje u obveznice naše zemlje. Slično kao i tokom prethodne emisije, tražnja za srpskim hartijama od vrednosti višestruko je nadmašila emitovanih 550 miliona evra, pri čemu je u tražnju izrazilo preko 150 investitora.
Da je Srbija povoljna investiciona destinacija, ukazuje i činjenica da je EMBI premija rizika tokom septembra i oktobra dostizala nivoe od oko 0,5 p.p, što je deset puta niže u poređenju sa premijom rizika od preko 5 procentnih poena od pre šest godina.

„Ovim smo pokazali da smo stvorili ambijent koji je daleko povoljniji za sve građane i firme u Srbiji. Danas svaka firma vredi deset puta više, a svakom našem građaninu finansijska sredstva su dostupnija. Time pokrećemo privredu i proizvodnju, stavljamo Srbiju na održivu trasu razvoja“, istakla je Tabaković.

Tags
Back to top button