Raiffeisen Bank, UniCredit Bank i Banka Poštanska štedionica partneri novog nacionalnog “Programa promocije preduzetništva i samozapošljavanja” – Bankar.rs
BANKEDOMAĆE BANKEMAKROEKONOMIJANBSSVE VESTI

Raiffeisen Bank, UniCredit Bank i Banka Poštanska štedionica partneri novog nacionalnog “Programa promocije preduzetništva i samozapošljavanja”

Novi nacionalni “Program promocije preduzetništva i samozapošljavanja” kao sveobuhvatna podrška predstavlja snažan razvojni podsticaj privredi Srbije.

Novoosnovanim preduzetnicima, poljoprivrednim gazdinstvima, mikro i malim privrednim društvima starosti do dve godine, kao i svim zainteresovanima da počnu sopstveni biznis i unaprede dosadašnji posao, od 1. novembra na raspolaganju je novi nacionalni “Program promocije preduzetništva i samozapošljavanja”, koji kao sveobuhvatna podrška predstavlja snažan razvojni podsticaj privredi Srbije. Program je predstavljen u Privrednoj komori Srbije, a ukupna raspoloživa sredstva za realizaciju iznose 300 miliona dinara.

Marko Čadež, predsednik PKS, rekao je da je ovo potpuno novi program, konkretan i dobar projekat za sve početnike u biznisu, kojim se otvara novi vid finansiranja. Novac će moći da se dobije po veoma povoljnim kamatama, a program predviđa i bespovratna sredstva.

“Sada imate institucionalni put kako da dođete do prvih sredstava, zatim možete da naučite kako se vodi posao, kako se pravi biznis plan, kako da efikasno sarađujete sa PKS, našim Centrom za programe podrške privredi, mikro i malim, srednjim privredim društvima. Takođe, imate priliku da naučite sve o porezu, zakonodavstvu i svim drugim propisima i procedurama”, poručio je Čadež preduzetnicima.

On podseća da je ranije za dobijanje pomoći bilo potrebno već imati otvorenu radnju ili firmu, dok je sada dovoljno da zainteresovani imaju ideju, znaju šta hoće i da to razrade uz podršku PKS.

“Svi koji žele da počnu posao moći će da se jave i regionalnim privrednim komorama koje su u sistemu PKS”, naveo je Čadež.

Država će u 2019. utrošiti više od tri milijarde dinara na podršku privredi u sektoru malih i srednjih preduzeća, što je dokaz da je vlada razumela njihove potrebe, rekao je Dragan Stevanović, državni sekretar u Ministarstvu privrede.

Podrška, prema njegovim rečima, raste iz godine u godinu, a sektor mikro, malih i srednjih preduzeća ima potencijal da povlači novac koji institucije stavljaju na raspolaganje. Podsetio je da se u tom sektoru nalazi najveći broj preduzeća sa gotovo 1,1 milion zaposlenih i da je od izuzetnog značaja za rast srpske ekonomije. Vlada Srbije za prvu pilot-fazu novog programa podrške startapu obezbedila je 300 miliona dinara, dok će u nastavku Nemačka razvojna banka (KfW) obezbediti dodatnih 12,9 miliona evra, dodao je Stevanović.

“Novi program podrške početnicima biće kvalitet više, jer će onaj ko ima ideju proći obuku PKS, dobiće pomoć kako da ideja ne bude uspešna samo na početku, a imaće i podršku do kraja da bi sve bilo izvedeno kako treba”, objasnio je državni sekretar.

Arne Gos, direktor Nemačke razvojne banke KfW u Beogradu, rekao je da je banka podržala projekat sa namerom da se ohrabre budući privrednici i poslovni ljudi u Srbiji i da im se omogući lakše finansiranje. Istakao je da je veoma važno što je programom obuhvaćen sektor MSP i vlasnici mikropreduzeća, preduzetnici, kao i budući preduzetnici sa novim idejama. Gos očekuje uspešnu realizaciju programa, kao i da je predviđen nastavak novim podsticajnim sredstvima.

Preduzetništvo i inovacije vrlo su aktuelne teme, a ključni preduslovi za razvoj sektora MSP i preduzetnika jesu kreiranje stabilnog i održivog privrednog ambijenta. Srbija je na ovom polju ostvarila značajne rezultate, rekla je Dragana Stanić, viceguverner Narodne banke Srbije.

“NBS pruža podršku obezbeđivanju povoljnih izvora finansiranja sektora MSP i preduzetnika”, rekla je Stanićeva i istakla da rast tih preduzeća dosta zavisi od mogućnosti finansiranja iz povoljnih izvora.

Ključan faktor održivog razvoja ekonomije

Marko Blagojević, vršilac dužnosti direktora Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, ocenio je da je ohrabrenje što je KfW stala iza ovog programa.

“Mikro, mala i srednja preduzeća su ključan faktor održivog razvoja svake ekonomije, zato je obaveza države da za taj sektor obezbedi uslove da se uz male troškove osnivaju, neometano razvijaju i rastu, a da tako raste i ekonomija naše zemlje”, poručio je Blagojević.

Povoljni krediti i minimalni troškovi

Povoljni bankarski krediti u maksimalnom iznosu od 3.600.000,00 dinara dodeljivaće se za finansiranje investicija (nabavku proizvodne opreme, mašina, postrojenja, sadnica, kupovinu ili adaptaciju prostora), kao i za obrtna sredstva, uz povoljne uslove otplate i pogodnosti kroz niže kamatne stope koje su fiksne, u maksimalnom iznosu od 5,99 odsto na godišnjem nivou. Još jedna od pogodnosti za korisnike kredita je ta da kolateral može biti samo predmet finansiranja, kao i da su maksimalni troškovi i naknade koje banka naplaćuje korisniku kredita do jedan odsto jednokratno.

Cilj programa, u kojem su za partnerske banke izabrane Raiffeisen Bank, UniCredit Bank i Banka Poštanska štedionica, jeste da doprinese stvaranju stimulativnog ambijenta za početnike u poslovanju, unapređenju uslova poslovanja u sektoru MMSP i preduzetništva i otvaranju novih malih i srednjih preduzeća i preduzetničkih radnji, u skladu sa strategijom Vlade. Država je i u proteklih par godina podržavala početnike u biznisu, što najbolje potvrđuje iznos kredita i bespovratnih sredstava. Sada se prvi put u kreditiranju početnika u biznisu uključuju i komercijalne banke, čime se značajno proširuje dostupnost podrške. Ovaj program nudi rešenje za poslovne ljude sa dobrom poslovnom idejom koji nisu mogli da ispune uslove za finansiranje projekata.

Šta program obuhvata

Program promocije preduzetništva i samozapošljavanja koji je usvojila Vlada Srbije proistekao je kao rezultat aktivnosti definisanih Memorandumom o saradnji Vlade Srbije i Nemačke razvojne banke (KfW) iz 2018. Realizovaće ga Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima, u saradnji sa Ministarstvom privrede i Fondom za razvoj, uz stručnu podršku Nemačke razvojne banke (KfW) i Privredne komore Srbije kao partnera u implementaciji.

Program obuhvata sve ključne aspekte podrške neophodne za uspeh startap projekata – petodnevnu obuku za izradu poslovno-investicionog plana, povoljne bankarske kredite kod komercijalnih banaka, partnera u projektu, garanciju za kredite banaka partnera, bespovratna sredstva (grant) korisnicima koji uspešno otplate kredit u iznosu do 20 odsto ukupnog investicionog ulaganja koje se finansira u okviru programa (maksimalan iznos bespovratnih sredstava 360.000,00 dinara).

Izvor: Blic

Tags
Back to top button