Banjalučka berza olakšala trgovanje obveznicama preduzeća – Bankar.rs
ANALIZEIZVEŠTAJ SA BERZESVE VESTI

Banjalučka berza olakšala trgovanje obveznicama preduzeća

Banjalučka berza promenila je Statut kao i Pravila poslovanja kojima je olabavila uslove za uvrštavanje korporativnih obveznica na službeno tržište berze.

Time je znatno olakšano trgovanje zaduženjima kompanija na tržištu kapitala.

Najveće promene se odnose na smanjenje nominalne vrednosti emisije i ukupnog kapitala emitenta korporativnih obveznica kao uslova za uvrštavanje takvih obveznica na službeno berzansko tržište.

“Privredna društva koja odluče da emituju obveznice i uvrste ih na službeno berzansko tržište nakon izmene Pravila nemaju ograničenja u pogledu veličine kapitala, dok nominalna vrednost emisije mora biti najmanje 500.000 konvertibilnih maraka”, rekli su za Capital.ba u Banjalučkoj berzi.

Kako podseća taj portal, nominalna vrednost emisije je ranije morala iznositi najmanje milion maraka dok je ukupan kapital emitenta morao biti dva miliona maraka po poslednjem revidiranom finansijskom izveštaju.

Takođe, novim pravilima ukinuta je i Komisija za kotaciju kao poseban organ koji je odlučivao o prijemu, isključenju i izmenama u vezi sa hartijama od vrednosti na službenom berzanskom tržištu.

Njena ovlašćenja preuzeo je direktor berze.

Kako stoji u pravilniku, on će donositi odluku o uvrštenju hartija od vrednosti na službeno tržište a berza će najmanje dva puta godišnje proveravati ispunjenost uslova i doneti odluku o prebacivanju hartija sa jednog na drugi segment tržišta.

Iz berze su poručili kako će svaka registrovana hartija od vrednosti koja ispunjava uslove za službeno berzansko tržište nakon izmene Pravila biti odmah uvrštena na njega.

Saša Stevanović, doktor ekonomskih nauka kaže za Capital.ba kako relaksiranje uslova za emitovanje obveznica podrazumeva veći broj potencijalnih učesnika.

Dodaje kako u ovoj situaciji i manja preduzeća mogu konkurisati ovom vidu finansiranja pa i novoosnovana preduzeća kao i da se na taj način razvija finansijsko tržište, ali unosi i dodatni rizik koji svaka inovacija ima.

“Bitno je odrediti pravilnu cenu koštanja što je stvar pregovora između investitora i emitenata jer manji emitenti imaju veću verovatnoću bankrota. Verujem da će ova nova mogućnost biti praćena i razvojem rejting agencija i uslugama investicionog savetovanja, ali uključiti i brokerske kuće u ovaj novi i inovativni vid finansiranja”, kazao je Stevanović.

Tags
Back to top button