Zašto akcionari “Kraša” odbijaju Šaranovića kada im nudi cenu mnogo veću od tržišne – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Zašto akcionari “Kraša” odbijaju Šaranovića kada im nudi cenu mnogo veću od tržišne

Ko je omađijao male akcionare “Kraša” kada ne žele da prodaju akcije srpskom biznismenu Nebojši Šaranoviću po dva i po puta višoj ceni od tržišne? Na ovo pitanje ni u Hrvatskoj niko nema odgovor, pogotovo što su isti deoničari pre gotovo godinu dana gledali kako vlasnici većinskog paketa, Mesna industrija “Braća Pivac”, uspevaju da uz pomoć uprave “Kraša” emisijom novih akcija svoj udeo uvećaju sa 25 na 30,7 odsto, pišu Novosti.

Sada po istom principu pokušavaju da lansiraju novu emisiju deonica i da se popnu još koji procenat gore, a sve to bi da urade kako bi iz priče o dodatnoj dokapitalizaciji eliminisali Šaranovićevu “Kapa star grupu”.

Uprava “Kraša” i braća Pivac, u strahu od “Kapa stara”, koji se, prema zvaničnim podacima Zagrebačke berze, krajem protekle nedelje popeo na 24,59 odsto vlasništva, već najavljuju da neće dozvoliti Šaranoviću da učestvuje u kupovini novoemitovanih akcija. Sve to ne bi bilo čudno da radnici akcije, koje su vredele 400 kuna, sada neće da prodaju za 1.050 kuna po komadu.

Inače, navode Novosti, odlukom Skupštine akcionara od 31. avgusta 2018, izvršena je emisija 125.000 novih akcija u iznosu od 50 miliona kuna, po ceni od 400 kuna za deonicu. Od tog broja akcija, Mesna industrija “Braća Pivac” upisala je 117.284 akcije, što čini čak 93,8 odsto od ukupno emitovanih deonica, čime je svoj vlasnički udeo u “Krašu” povećala sa 25 na 30,7 odsto.

Pomenute akcije MI “Braća Pivac” platila je 46,9 miliona kuna. Nepunih godinu dana kasnije, 117.284 akcije po ceni od 1.050 kuna na Zagrebačkoj berzi vrede 123,1 milion kuna. Iz toga proizlazi da je MI “Braća Pivac” za deset meseci ostvarila profit od neverovatnih 76,2 miliona kuna (10,2 miliona evra), samo na osnovu emisije novih deonica iz 2018.

Postavlja se veliko pitanje zašto ostali deoničari, a među njima je i veliki broj radnika, nisu upisali deonice po ovoj izuzetno povoljnoj ceni i ostvarili profit od 650 kuna po akciji.

Možda se razlog krije u tome da se već danima u hrvatskim medijima spekuliše o pomenutoj novoj emisiji deonica, iz koje bi na bazi člana 8. stav 5. Statuta “Kraša” mogla biti isključena “Kapa star grupa”.

Imajući u vidu da se nova emisija deonica može obaviti na osnovu predloga uprave “Kraša”, a uz saglasnost Nadzornog odbora, postavlja se pitanje ko i zašto MI “Braća Pivac” omogućava ovakve pogodnosti, a diskriminiše ostale deoničare.

Iako je zastupnica “Kraša” Marica Vidaković za “Novosti” demantovala da je sredinom oktobra održan zbor radnika, kojima je naloženo da Pivcima prodaju akcije po nižoj ceni, a da će ih oni obeštetiti, naša redakcija je došla u posed fotografije iz “Kraša” koja to opovrgava. Na slici je poziv na zbor u ponedeljak, 21. oktobra, u 13.30, u “Krašovom” restoranu “Bombona”. O čemu se razgovaralo i da li je napravljen neki scenario u kojem ima elemenata kršenja zakona, u ovom trenutku ostaje samo da se nagađa.

Tags
Back to top button