Centralna banka BiH pušta u opticaj nove novčanice konvertibilnih maraka – Bankar.rs
BANKEFOREXINOSTRANE BANKESVE VESTI

Centralna banka BiH pušta u opticaj nove novčanice konvertibilnih maraka

Centralna banka Bosne i Hercegovine štampala je novčanice konvertibilnih maraka u apoenima od 10, 20, 50 i 100 KM, izdanja 2019. godine, u verziji Federacije Bosne i Hercegovine i verziji Republike Srpske, navodi se u odluci o puštanju novčanica u opticaj objavljenoj u najnovijem Službenom glasniku BiH.

“Obe verzije novčanica KM iz ove odluke su, po Zakonu o Centralnoj banci Bosne i Hercegovine, ravnopravne i sve javne i privatne institucije i ustanove, pravna i fizička lica obavezna su ih prihvatiti u njihovoj nominalnoj vrednosti kao zakonsko sredstvo plaćanja, kada im se ponude u gotovinskim transakcijama, odnosno u poravnanju i plaćanju bilo kojih obaveza prema njima, na celoj teritoriji Bosne i Hercegovine”, navodi se u odluci.

Dodaje se da će stupanjem na snagu ove odluke Centralna banka Bosne i Hercegovine, preko Centralnog ureda, glavnih jedinica i filijala, novčanice iz ove odluke puštati u opticaj sukcesivno, u skladu sa inventurom zaliha novčanica i planom izdavanja novčanica u opticaju.

Izvor: Indikator.ba

Tags
Back to top button