Kina donela prvi „kripto zakon“ koji stupa na snagu u januaru 2020. godine – Bankar.rs
KRIPTOVALUTESVE VESTI

Kina donela prvi „kripto zakon“ koji stupa na snagu u januaru 2020. godine

Kina je donela prvi u svetu zakon koji posebno ima za cilj regulisanje kriptografije i upravljanja lozinkama koji stupa na snagu 1. januara 2020. godine.

Stalni odbor 13. Nacionalnog narodnog kongresa u Kini doneo je 26. oktobra novi zakon kojim se reguliše kriptografija i koji će stupiti na snagu 1. januara 2020. godine, prenosi CCTV.

Prema izveštaju, novi regulatorni okvir ima za cilj da postavi standarde za primenu kriptografije i upravljanje lozinkama. Novi regulatorni okvir utvrđuje ulogu Centralne kriptografske agencije koja bi trebalo da vodi javni kriptografski rad, kreirajući smernice i politike za ovu industriju.

Nacrt zakona objavljen je 7. maja u kineskom glasilu. Tekst je u velikoj meri fokusiran na vladino centralizovano upravljanje lozinkama i izričito ne pominje kriptovalute, mada se fokusira na kriptografiju, ključnu komponentu na kojoj se zasnivaju kriptovalute kao što je bitkoin.

Van je objasnila:„Ključni potez je – razvoj nove kriptografije, hešing algoritama, čak i upotreba tehnologije će biti u službenoj pravnoj sferi. To znači da morate slediti CCP standard za sva ‘enkriptovana’ ponašanja, od rudarenja do propagiranja blokova.”

Zaključila je da zakon gradi temelje za nadolazeću kinesku nacionalnu kriptovalutu, iako nema zvaničnog datuma njenog lansiranja, potvrdio je jedan kineski zvaničnik u septembru.

Kako je objavio Cointelegraph, kineski predsednik Si Điping je pozvao zemlju da ubrza svoje usvajanje blokčein tehnologije.

U međuvremenu, prošle nedelje, Mark Zukerberg je upozorio da bi kineska superiornost u prostoru digitalne valute mogla ugroziti američki dolar.

“Kina brzo radi kako bi pokrenula sličnu ideju u narednim mesecima. Ne možemo sesti ovde i pretpostaviti da je zato što je Amerika danas lider da će uvek ostati lider ako ne budemo inovirali”, tvrdio je on u zvaničnom saopštenju.

Tags
Back to top button