Francuska osiguravajuća kuća AKSA prodaje svoju belgijsku banku za 620 miliona evra – Bankar.rs
BANKEEVROPSKE BANKEOSIGURANJESVE VESTI

Francuska osiguravajuća kuća AKSA prodaje svoju belgijsku banku za 620 miliona evra

Francuska osiguravajuća kuća AKSA prodaće svoj belgijski bankarski posao – AKSA Belgium – kooperativnoj banci Crelan za 620 miliona evra (688,51 miliona dolara), saopštila je kompanija.

Dogovor je deo napora AKSA-e da pojednostavi svoje poslovanje. AKSA je druga po veličini osiguravajuća kompanija u Evropi nakon nemačkog Allianza.

Pod izvršnim direktorom Thomasom Buberlom, AKSA prolazi kroz duboko restrukturiranje koje ima za cilj da francusku grupu učini međunarodnijom i jačom u zdravstvu i imovini i osiguranju štete.

„Ova transakcija je još jedan važan korak u izvršenju naše strategije Ambicija 2020, jer se koncentrišemo na preduzeća sa kritičnim obimom i nastavljamo da pojednostavljujemo svoj poslovni profil“, rekao je Buberl u izjavi.

Prošle nedelje tri izvora upoznata sa situacijom izjavila su da je AKSA razmotrila prodaju svog centralnoevropskog posla usled svog restrukturiranja.

Crelan, koji će nakon sporazuma postati peti najveći zajmodavac u Belgiji, platiće 540 miliona evra u gotovini AKSA-i, za svoju belgijsku bankarsku jedinicu.

Sporazum, koji bi trebalo da ojača bilans stanja AKSA sa očekivanim više od četiri procentna poena pozitivnim uticajem na koeficijent Solventnost II, uključuje i prenos 100% Crelan osiguranja u AKSA Belgium (procenjen na 80 miliona evra), osiguravajuće kompanije od Crelana.

Tags
Back to top button