Eurobank Bugarska u potpunosti preuzela Pireus banku u toj zemlji – Bankar.rs
BANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

Eurobank Bugarska u potpunosti preuzela Pireus banku u toj zemlji

Bugarska centralna banka saopštila je da je odobrila Eurobank Bugarsku da potpuno preuzme nedavno kupljenu jedinicu Piraeus Bank Bulgaria.

Eurobank Bugarska će preuzeti svu imovinu i obaveze Piraeus banke Bugarska, navodi se u saopštenju Bugarske nacionalne banke (BNB).

Akcionari dva zajmodavca su spajanje odobrili prošlog meseca. Eurobank Bulgaria, koja posluje pod nazivom Postbank, zaključila je kupovinu Piraeus banke Bugarske od grčke Piraeus banke u junu.

Dva zajmodavaca imaju kombinovani tržišni udeo od 11,5% u pogledu bankarstva sa stanovništvom, i 9% u vezi sa bankarstvom na veliko, što ih čini četvrtim najvećim igračem u oba segmenta, prema podacima koje je regulator objavio početkom ove godine.

U novembru 2018. Eurobank je potpisala ugovor o kupovini Piraeus banke Bugarska. Vrednost akcija Piraeus banke Bugarska je 75 miliona evra (82,8 miliona dolara) i transakcija će imati ograničen efekat na zajednički kapital prvog nivoa Eurobanke, saopštila je tada Eurobank Bugarska.

Eurobank Bugarska je krajem avgusta bila peti najveći zajmodavac po imovini u zemlji, dok je Piraeus Bank Bulgaria deseta, prema podacima centralne banke.

Tags
Back to top button