Zašto bi bilo idealno da sami finansirate svoj biznis – Bankar.rs
SAVETI ZA POSAOSVE VESTI

Zašto bi bilo idealno da sami finansirate svoj biznis

Pokretanje biznisa jedna je od najtežih stvari koju možete napraviti. Vremenski je jako zahtevno, crpi hrpu energije i najčešće iziskuje velike količine novca. Neretko i više nego što imate na svom bankovnom računu. To znači da vam treba investicija, zar ne?

Pa i ne baš.

Iako bi bilo jako primamljivo dobiti novac od investitora i pre pokretanja vlastitog biznisa, postoje i dobri razlozi zašto bi to trebali sami finansirati i potencijalno ostati bez duga i 100% vlasništva kompanije.

„Self-funding“ podstiče vas da razvijate svoje preduzetničke veštine…

Postoji mnogo veština koje trebate imati  kao preduzetnik. Nije u pitanju samo mogućnost da nađete prave ljude ili se rešite onih koji koče vaš napredak, pre svega, trebate poznavati svoju branšu i svoje kupce kao ulicu u kojoj ste odrasli.

Iako ćete na posletku zaposliti marketinški i prodajni tim, za početak vi morate biti oba tima. Ako ne možete osmisliti dobar „pitch“ da prodate svoj proizvod ili uslugu, sva marketinška i prodajna sila ovog sveta neće pokrenut vaš biznis.

Marketinške i prodajne veštine nisu jedine koje morate izveštiti. Na početku ste naravno i vlastiti računovođa. Nitko neće mariti za vaš vlastiti novac kao vi sami, pa ćete se jako dobro pobrinuti i svaku odluku izvagati kako bi izvukli maksimalan „ROI“ iz svakog poteza.

Kada imate investitore upletene u vlastiti biznis, nekada ćete morati pristati na kompromise jer su oni ti koji daju novac i možda im se ne sviđa vaša genijalna i pomno razrađena marketinška kampanja. Tu dolazi do problema – vas i nije toliko briga za te kompromise jer to nije vaš vlastiti novac, pa ne gledate toliko strogo da iscedite sve iz uloženog novca.

Biti „self funded“ je zbilja zahtevan proces, ali i iskustvo iz kojeg možete isplivati sa hrpom dobrih veština i sećanja, a grčevita borba za opstanak i probijanje kroz tržište će vas učiniti jako otpornim da buduće „problemčiće“ koji bi se mogli pojavljivati kroz vaš preduzetnički put.

Uzimanje investicija i kredita znači i popuštanje kontrole nad vašim biznisom

Kada uzmete novac za vaš biznis, bio to kredit ili bogati investitor, gubite potpunu kontrolu nad vašim biznisom.

U početku, možete misliti da vam trebaju jaki partneri za osnivanje vlastitog biznisa pa naivno s nekim potpisati ugovore u kojima ćete svaki dinar koju ste posudili vratiti sa kamatom, a neretko izgubiti i dobar deo udela u kompaniji. Izrazito je bolan osećaj kad neko ko u tom trenutku ima početni kapital koji možda niste trebali uzeti, postane vlasnik velikog udela vaše kompanije – kompanije o kojoj celi život sanjate i za koju ste godinama naporno prolivali krv, znoj, suze i prošli kroz stotine neprospavanih noći.

Sve ste odradili, sve ste posložili, radili i po 20 sati dnevno kako bi spojili kraj s krajem i isplivali na okrutnom tržištu i na kraju imate taj gorak osećaj u ustima loše potpisanog ugovora zbog mnogo nula nakon zareza.

Sa druge strani kredit u banci, koji bi trenutno mogao izgledati kao bolja opcija, nosi isto svoje opasnosti. Dobra stvar je što banka ne uzima ništa lično, to zvuči lepo dok ne shvatite da banka ima jako malu dobit s vaše strane, a potencijalno visoke gubitke. Propustite par rata i osjetićete stres kakav još niste videli, preskočite li još koju, pa znate već kako to kod nas ide..

Na koncu, zaključak je da situaciju kontroliše onaj koji kontroliše novac. Zadržite kompletnu kontrolu nad finansijama i puno ćete mirnije spavati.

Izvor: Poslovnipuls

Tags
Back to top button