NBS potpisala memorandume o poslovnoj saradnji sa fakultetima – Bankar.rs
NBSSVE VESTI

NBS potpisala memorandume o poslovnoj saradnji sa fakultetima

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković potpisala je s predstavnicima devet fakulteta iz Srbije i šest fakulteta iz Republike Srpske, u oblasti ekonomskih, pravnih i organizacionih nauka memorandume o poslovnoj saradnji, saopštila je NBS.

Cilj saradnje je stvaranje podsticajnog ambijenta koji će omogućiti najboljim studentima da stečena znanja primene u praksi.

Memorandumi o nastavku saradnje potpisani su s predstavnicima ekonomskih fakulteta u Kragujevcu, Nišu, Kosovskoj Mitrovici i Subotici, pravnim fakultetima u Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu i Kosovskoj Mitrovici, kao i sa Fakultetom organizacionih nauka u Beogradu.

NBS će sarađivati i sa Pravnim i Ekonomskim fakultetom u Banja Luci, Ekonomskim fakultetom Pale, Pravnim fakultetom Istočno Sarajevo, Fakultetom poslovne ekonomije Bijeljina i Ekonomskim fakultetom Brčko.

Centralna banka Srbije već ima potpisane memorandume o poslovnoj saradnji sa Ekonomskim, Pravnim i Matematičkim fakultetom u Beogradu, kao i Visokom školom za informaciono-komunikacione tehnologije.

Memorandumima o poslovnoj saradnji predviđena je saradnja u oblasti formiranja programa studentskih praksi, praćenja rada studenata i formiranja programa zapošljavanja, u skladu s mogućnostima i poslovnim aktivnostima NBS, formiranja mentorskih programa za studente fakulteta, organizovanja gostujućih predavanja predstavnika NBS na fakultetima, i druge oblike saradnje sa studentima i studentskim organizacijama.

Kontinuitet dobrih rezultata NBS, kako je istakla Tabaković, zavisi i od znanja i kvaliteta studenata tih fakulteta koji će u centralnoj banci imati pouzdanog i iskrenog partnera.

Ona je podsetila da je u protekle tri godine NBS realizovala oko 100 različitih aktivnosti sa fakultetima, a više od 120 studenata obavljalo je stručnu praksu u NBS.

“Kao prvi guverner koji je formalizovao saradnju sa fakultetima veoma sam zadovoljna našom dosadašnjom saradnjom. U narednom periodu insistiraću da održimo broj aktivnosti koje realizujemo sa fakultetima iz Beograda, ali i da značajno povećamo broj aktivnosti sa fakultetima iz unutrašnjosti Srbije i Republike Srpske jer je naša zajednička misija da najbolji studenti ostaju u Srbiji”, rekla je Tabaković.

Dekani su zahvalili guverneru i NBS na prilici da budu deo projekta kojim se dodatno unapredjuje obrazovni proces na fakultetima ocenjujući da na tom planu sa centralnom bankom dele zajedničke interese i vrednosti.

Oni su, kako je saopšteno, naglasili da saradnja sa NBS predstavlja priliku da se studenti uz stečena teorijska znanja profilišu kao tražena radna snaga.

Tags
Back to top button