Stabilan porast potražnje za naftom u ovoj i idućoj godini – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Stabilan porast potražnje za naftom u ovoj i idućoj godini

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) potvrdila je u utorak da očekuje stabilan rast svetske potražnje za naftom u tekućoj i sledećoj godini, ističući oporavak turizma i avionskih letova.

Prema prognozi OPEC-a, svetska potražnja za naftom u ovoj godini trebalo bi da poraste za 2,44 miliona barela dnevno, dok bi njen rast u idućoj godini trebalo da bude 2,25 miliona barela dnevno. Nova prognoza OPEC-a ostala je nepromenjena na prethodnu iz avgusta, prenosi Seebiz.

Pokretač globalne potražnje za naftom biće kontiniuirani rast svetske privrede, a posebno oporavak turizma. To uključuje avionska putovanja i stabilnu mobilnost, navedeno je u mesečnom izveštaju OPEC-a. Ukupna potražnja ove godine trebalo bi da premaši prepandemijski nivo.

Očekuje se da će svetska privreda u tekućoj godini ojačati za 2,7 odsto, a u 2024. godini za 2,6 odsto, zahvaljujući otpornosti u prvoj polovini godine i stabilnom trendu rasta koji je nastavljen i u trećem kvartalu.

Azijske ekonomije u razvoju, posebno Indija i Rusija, ali i Brazil, mogle bi da iznenade snažnijim stopama rasta od očekivanih, a američka privreda mogla bi takođe da premaši očekivanja ukoliko zadrži sadašnji tempo rasta.

SEEbiz

Tags
Back to top button