SAD najavile carine na škotski viski, italijanski sir i francuska vina – Bankar.rs
SVE VESTI

SAD najavile carine na škotski viski, italijanski sir i francuska vina

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa najavila je uvođenje carina od 25 odsto na evropske proizvode: francuska vina, italijanski sir i škotski viski – poštedevši italijanska vina, testeninu i maslinovo ulje – u znak odmazde zbog nelegalnih evropskih subvencija Airbusu.

USTR je objavio popis sa stotinama evropskih proizvoda kojima će biti nametnute nove carine, nakon što je Svetska trgovinska organizacija – WTO presudila da SAD ima pravo da uvede carine do iznosa od 7,5 milijardi dolara kako bi nadoknadile štetu.

Nove carine bi trebale stupiti na snagu 18. oktobra, prenosi Hina.

Na popisu za nove carine nalazi se niz evropskih proizvoda, među kojima keksi, salame, jogurt i maslac.

U mnogim slučajevima popis se odnosi samo na proizvode iz nekih zemalja Evropske unije, na njemačku kafu i delove za kamere ili britansku vunu i pokrivače, prenosi Rojters.

Vašington će, takođe, nametnuti carine od 10 odsto za evropske putničke avione, što bi moglo pogoditi američke kompanije koje su ranije naručile Airbuse vredne milijarde dolara.

Carine, međutim, neće biti nametnute za evropske delove za avione koji se sastavljaju u Airbusovoj fabrici u Alabami, kao ni na evropske delove za avione Boeing.

SAD neće nametnuti carine od 100 odsto ni na jedan proizvod, premda im odluka WTO-a to omogućava, kako bi ostavili otvorena vrata za mogući dogovor s EU, rekao je jedan američki činovnik za agenciju dpa.

Kako navodi ta nemačka agencija, odluka WTO-a uključuje do sada najveći iznos koji je odobren u sklopu takozvane protivmere kako bi se razrešio neki trgovinski spor.

WTO je u sredu presudila da SAD može nametnuti carine od 7,5 milijardi dolara jer se na toliki iznos procenjuje šteta koju je pretrpeo američki proizvođač aviona Boeing zbog evropskih nelegalnih subvencija suparničkom Airbusu.

USTR je objavio da će se najveći deo novih carina odnositi na proizvode iz Nemačke, Velike Britanije, Francuske i Španije.

Predsednik Tramp je rekao da je presuda WTO-a “velika pobeda SAD-a”, preuzimajući zasluge za sebe premda je proces pred WTO-om počeo prije 15 godina.

Evropska unija bi mogla, takođe, dobiti pravo da nametne carine SAD-u sledeće godine, kad bi WTO mogao doneti odluku da su i američke subvencije Boeingu nelegalne, u sklopu vrlo komplikovanog spora koji dva najveća svetska proizvođača putničkih aviona vode već godinama.

Tags
Back to top button