Evropske banke u 2019. najavile ukidanje oko 60 000 radnih mesta, najteže pogođene nemačke banke – Bankar.rs
BANKEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

Evropske banke u 2019. najavile ukidanje oko 60 000 radnih mesta, najteže pogođene nemačke banke

Ukupan broj smanjenja radnih mesta koje su najavile banke u 2019. godini narastao je na gotovo 60 000, objavio je Bloomberg.

Najnovije vesti stižu iz Commerzbank, koja je saopštila da planira da ukine 4.300 radnih mesta kao rezultat napora na restrukturiranju koji je započeto pre tri godine.

To donosi ukupan broj ukidanja 58.200 radnih mesta u bankarskom sektoru, otkrio je Bloomberg.

Oko 90% tih pozicija je eliminisano u Evropi, gde se ekonomija usporava, a banke se bore sa negativnim kamatama. Dojče Bank, HSBC i Santander, takođe su ukinule hiljade radnih mesta širom kontinenta.

Nemačke banke su u daleko najgoroj situaciji i najavile su najviše smanjenja radnih mesta do sada. DojčeBank je na vrhu liste, objavivši u julu da će smanjiti 18.000 radnih mjesta do 2022. godine u okviru restrukturiranja banke vrednog 8,3 milijarde dolara.

Izvan Nemačke, banke u Španiji, Velikoj Britaniji i Francuskoj takođe su smanjile radna mesta kako bi povećale profitabilnost. Potreba da se uveća profit dolazi usled globalno niskih kamatnih stopa koje su namenjene kataliziranju označavanja ekonomskog rasta. Američko-kineski trgovinski rat odgovoran je za veći deo ovog usporavanja.

U međuvremenu, američke banke ostvaruju poslovne uspehe na uštrb evropskih.  JPMorgan je stekao milijarde dolara imovine iz vrhunskih hedž fondova koji su nekad bili u vlasništvu Dojče banke. Morgan Stenli, Goldman Saks, Bank of America i Citigroup su takođe stekle milijarde dolara.

 

Tags
Back to top button