Zašto je NLB “zagrizla” za Komercijalnu banku? – Bankar.rs
BANKEDOMAĆE BANKESLIDERSVE VESTI

Zašto je NLB “zagrizla” za Komercijalnu banku?

Najveći slovenački zajmodavac Nova Ljubljanska banka (NLB) na tenderu za kupovinu Komercijalne banke dala je najbolju neobavezujuću ponudu, izvestili su ranije mediji.

NLB je ponudila 450 miliona evra za sticanje 83,23% udela u Komercijalnoj banci u vlasništvu vlade Srbije, odnosno oko 80% knjigovodstvene vrednosti deonica.

Srbijanska AIK banka i Raiffeisen banka takođe su na tenderu dale neobavezujuće ponude nudeći 430 miliona evra, odnosno 390 miliona evra, a prema navodima medijima učinio je to i fond Apollo.

Zašto je Nova ljubljanska banka “zagrizla” za Komercijalnu banku otkrivaju reči predsednika Uprave ove banke Blaža Brodnjaka.

On je nedavno u intervjuu Slovenačkoj novinskoj agenciji kazao da Nova ljubljanska banka (NLB) nastoji ojačati svoju ulogu ključnog regionalnog igrača, uključujući i preuzimanja.

“Srbija je prioritet u potencijalnim preuzimanjima budući da je tržišni udeo NLB-a tamo ispod 2%, ali neće biti donesene ad hoc odluke”, kazao je Brodnjak.

On je napomenuo i da će se na kraju godine biti ukinuta ograničenja u preuzimanjima, koja su banci bila nametnuta dok je bila u državnom vlasništvu.

Eventualnim preuzimanjem Komercijalne banke Nova ljubljanska banka, za koju Brodnjak kaže da je jedina međunarodna finansijska grupacija prisutna na svim tržištima bivše Jugoslavije, pojačala bi uticaj u celom regionu jer bi u paketu preuzela i podružnice srpske banke u drugim zemljama, uključujući Makedoniju, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu.

Izvor: Indikator.ba

Tags
Back to top button