Beskontaktno plaćanje – da li stvarno mogu da vam skinu novac sa kartice u prevozu? – Bankar.rs
BANKARSKI PROIZVODIINOVACIJEMobilna placanjaSVE VESTI

Beskontaktno plaćanje – da li stvarno mogu da vam skinu novac sa kartice u prevozu?

Beskontaktno plaćanje je najkomfornije plaćanje koje (za sada) postoji. Osim što je sve više kartica koje podržavaju ovu tehnologiju, izuzetno je važno i to što je prihvatna mreža aparata sve rasprostranjenija, kako u svetu, tako i u Srbiji.

Posebno je zanimljivo i korisno to što na beskontaktnim uređajima možete da plaćate ne samo karticama, već i pametnim telefonima, kao i drugim uređajima opremljenim beskontaktnom NFC tehnologijom. NFC je skraćenica od „Near Field Communication“, što bukvalno znači komunikacija u bliskom polju – jer je razdaljina između uređaja koji razmenjuju podatke nekoliko centimetara.

Zanima vas tehnička strana ovog procesa? Nije previše komplikovano. POS terminal koji podržava beskontaktno plaćanje radi na principu radio talasa, sa ugrađenim malim predajnicima i prijemnicima. Tako, kada približite ili prislonite svoju karticu na uređaj, dolazi do razmene informacija tj. obavlja se transakcija.

PIN ne morate unositi kada plaćate u relativno malim iznosima, a ako ste se pitali čemu to ograničenje – ono služi kao osiguranje u slučaju eventualne zloupotrebe. Potencijalni gubitak (to jest plaćanje koje bi kradljivac kartice mogao da izvrši, a da ne ukuca PIN) bio bi relativno mali. Maksimalan iznos za plaćanje bez PIN-a možete proveriti sa bankom koja izdaje karticu. Trenutno je u rasponu od 2000 do 4000 dinara.

Kada smo već pomenuli krađu kartice, postoje i druge bojazni, koje su često u vezi sa bezbednošću beskontaktnog plaćanja. Na primer – da li će neko da mi ukrade novac tako što će aparat da približi tašni u kojoj držim novčanik sa karticom?

Evo i odgovora:

  • Za obavljanje beskontaktne transakcije potrebna je velika blizina, svega nekoliko centimetara.
  • Da bi bili povezani s računima u banci, svi POS aparati moraju da budu registrovani, pa je mogućnost zloupotrebe minimalna, a osigurano je praćenje transakcije.
  • Teoretski, moguće je očitavanje bezkontaktne kartice bez znanja korisnika, ali se mogu pročitati samo broj kartice i datum važenja kartice. Ne može se kopirati kartica, niti obaviti većina transakcija.

Ukoliko plaćate mobilnim telefonom, on može biti povezan sa karticom ili direktno sa vašim računom u banci, a može i da koristi neki od virtuelnih novčanika (poput Google Pay-a) kada oni budu dostupni u Srbiji.

Izvor: ErsteZnali

Tags
Back to top button