Istine o pokretanju vlastitog biznisa o kojima se retko priča – Bankar.rs
ANALIZEKOMPANIJESAVETI ZA POSAOSVE VESTI

Istine o pokretanju vlastitog biznisa o kojima se retko priča

Peter Baskervil, vlasnik 30 različitihkompanija od specijalizovanih trgovina do fast food-ova i gostoprimstava otkrio je nekoliko najvećih mitova o posedovanju malih preduzeća, posebno u ranim fazama poslovanja.

Mit br.1: Posedovanje preduzeća znači da možete raditi kada god poželite

Istina je ipak da ne posedujete vi preduzeće, već ono poseduje vas. Ako je pravilo preduzeća da je potrošačima dostupno 24/7, onda je na vama kao vlasnicima da to ispoštujete pa čak i kada to znači da vi morate raditi – što najčešće i jeste slučaj. Nije neuobičajeno da ljudi koji imaju svoje kompanije rade po 80 – 100 sati nedeljno kako bi, preživeli i uspeli u poslovanju.

Mit br.2: Zaradićete bogatstvo ako imate svoju kompaniju

Posmatrajući cene koje poslodavci naplaćuju kupcima mnogi zaposleni smatraju kako oni zarađuju bogatstvo. No, tek kada pokrenu vlastito poslovanje vide i veliki broj troškova koje moraju podmiriti dobijenim prihodima, shvataju da su neto profitne marže toliko tanke da su gotovo nepostojeće.

Mit br.3: Imajući svoje preduzeće znači da ste sami sebi šef i ne morate odgovarati nikome

Na neki način ovo i je istina, sada kada ste vlasnik za svoje postupke zapravo i ne odgovarate svom šefu, međutim sada odgovarate još i većem broju šefova, za početak to su kupci, nakon njih vaši zaposleni, partneri, dobavljači. Ovo su samo neki od vaših “šefova” kojima ćete morati odgovarati i pritom ne zaboraviti “dobit od profita”.

Mit br. 4: Posedovanje kompanije znači da možete imati za sebe definisanu platu

Ono što je važnije od vlastitih potreba i želja je opstanak preduzeća. Prema tome, ako posao to od vas traži, moraćete se odreći svog udela kako biste osigurali da kompanija plati svoje račune i nastavi napredovati. Vaša plata dolazi na red tek kada se podmire svi poslovni zahtevi i morate biti spremni da će ona biti znatno manja nego ste očekivali. Sada vaš dohodak zavisi o ponekad nejasnim odlukama kupaca i ekonomskim snagama koje su uglavnom izvan vaše kontrole.

Mit br. 5: Bićete u mogućnosti “outsource”-ati i sve delegirati

Neka pitanja poput menadžerskih finansija, zapošljavanja i određivanja cena ne mogu biti izdvojeni ako želite voditi finansijski održivo preduzeće, a profitna marža će vas ograničiti na uključivanje svih konsultanata i pomoći koja vam je potrebna. Isto tako, dosta poslova ne možete preneti na zaposlene već ćete vi biti ti koji ste zaduženi za njihovo izvršavanje. Zato se nemojte iznenaditi ako neki od tih zadataka uključuju iznošenje smeća ili pak čišćenje toaleta.

Mit br. 6: Preduzeće će biti uspešno od prvog dana

Naime, vrlo mali broj preduzeća je profitabilno od prvog dana. Za većinu njih potreban je određeni period kako bi postali profitabilni, ponekada je to razdoblje od tri meseca do tri godine. Nije neuobičajeno za restorane da su i potrebne upravo tri godine za ostvarivanje profitabilnosti, dok je za take away barove tri meseca. Takođe ako vlasnik kompanije nema dovoljno obrtnog kapitala za pokriće nastalih gubitaka dok posao ne ostvari profitabilnost, tada će zbog problema sa likvidnošću doći do neuspeha.

Izvor: Poslovnipuls

Tags
Back to top button