Hakeri ukrali oko 1,5 miliona evra sa debitnih kartica klijenata nemačke OLB banke – Bankar.rs
BANKEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKEPlatne karticeSVE VESTI

Hakeri ukrali oko 1,5 miliona evra sa debitnih kartica klijenata nemačke OLB banke

Hakeri su ukrali više od 1,5 miliona evra (1,65 miliona dolara) od nemačke banke tako što su klonirali debitne kartice klijenta i potom unovčili korisnička sredstva širom Brazila, uprkos tome što su originalne kartice bile zaštićene EMV (chip-and-PIN) tehnologijom.

Krađe su se desile prošle sedmice i uključivale su klijente nemačke banke Oldenburgische Landesbank (OLB).

Incident je zapazilo nekoliko stručnjaka za kibernetičku bezbednost koji su primetili posebnosti krađa, a koje su uključivale samo Mastercard debitne kartice koje je izdao OLB.

U izjavi objavljenoj nakon incidenta, nemačka banka je navela da je samo 2.000 klijenata pogođeno ovom prevarom.

Banka se takođe prijavila da blokira sve Mastercard debitne kartice nakon napada i sada je u procesu izdavanja zamena.

Iz OLB banke su kazali da su krađe rezultat „organizovanog sajber kriminala koji uključuje krivotvorene kartice i terminale“.

Hakeri su mnoge nemačke kupce ostavili da se pitaju kako je moguće da kriminalna grupa klonira kartice zasnovane na EMV-u s obzirom da je tehnologija čipa i PIN reklamirana kao najsigurniji način da zaustavi takve napade.

Ali u stvarnosti su takvi napadi mogući i dešavaju se već nekoliko godina. Činjenica da su se dogodili u Brazilu takođe nije iznenađenje s obzirom na to da lokalni hakeri u zemlji imaju reputaciju da mogu klonirati EMV kartice, prema izveštaju Kasperskog iz 2018., kada su takvi napadi počeli da se povećavaju.

Manuel Pintag, analitičar za kibernetičku sigurnost i stručnjak za prevare u bankarstvu, rekao je za ZDNet da su Brazil i Meksiko „najveća laboratorija za kloniranje EMV kartica“.

Tags
Back to top button