Nikodijević za Bankar.rs: Porez na dohodak građana najviše doprinosi punjenju gradske kase – Bankar.rs
INTERVJUISLIDERSVE VESTI

Nikodijević za Bankar.rs: Porez na dohodak građana najviše doprinosi punjenju gradske kase

Budžet Grada Beograda, na osnovu rebalansa iznosiće oko 134,76 milijardi dinara i to je najveći budžet u istoriji Beograda, kaže u intervjuu za Bankar.rs predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević.

Napominje da su u odnosu na 2003. godinu, to skoro duplo veća sredstva, što, kaže, pokazuje koliko se Beograd razvija u dobrom pravcu.

Upravo rebalans budžeta za 2019. godinu pokazuje oporavak i napredak Beograda, na šta smo veoma ponosni. Planirani deficit budžeta od 7,7 milijardi dinara je u potpunosti pokriven suficitom iz predhodne godine koji iznosi 8,7 milijardi dinara. Tako da računica pokazuje da smo dobrim upravljanjem novčanih tokova ostvarili višak novca u gradskoj kasi”, navodi Nikodijević.

Šta je najviše doprinelo povećanju prihoda?
– Najviše novca je prihodovano od poreza na dohodak građana i on je veći je za 3,4 odsto, dok povećanje prihoda od poreza na zarade iznosi četiri odsto. Taj podatak dokazuje da je zaposlenost u gradu veća i da su plate u Beogradu realno veće, što uvećava poresku osnovu. Naplate su znatno bolje, a i svi fiskalni pokazatelji pokazuju da Beograd ima bolje prihode, da je finansijski stabilan i da može da rešava probleme koje godinama nije mogao, pre svaga zato što smo vraćali dugove i pokrivali gubitke javnih komunalnih preduzeća nastalih u predhodnom periodu.

U šta će biti usmeren višak novca?
– Najviše sredstava odlazi u oblast dečje zaštite, predškolske ustanove (skoro dve milijarde više), te nova ulaganja u javni gradski prevoz, a naravno i u oblast kulture i školskog sporta. Ukupno gledano, rebalans budžeta predviđa uvećanje sredstava za ove namene u iznosu od 5,4 milijardi dinara.

Na koji način grad namerava da ubuduće povećava prihode?
– Zaključno sa junom mesecom, tokom ove godine, nadležnim službama za urbranizam grada podneto je za 30 odsto više zahteva za izdavanje građevinskih dozvola nego lani. Ako znamo da je odnos strukture tih zahteva poslovni prostor, stambena gradnja, gotovo pola – pola, to nam govori o dinamičnim planovima za razvoj grada, jer tržište samo prati tražnju. Na sve te nove stambene jedinice i taj veliki budući poslovni prostor, grad naplaćuje porez i otuda očekujemo značajno povećanje prihoda. Trend povećanja prihoda od naplate poreza na imovinu je već uočen i u prošlom budžetu, a tako će biti i ove godine, pre svega zahvaljujući većem obuhvatu poreskih obveznika. Naravno veće prihode očekujemo i od stalnog rasta broja zaposlenih Beograđana. Naime, pre nekoliko godina smo imali prema zvaničnoj evidenciji 120.000 nezaposlenih, a taj broj je sada spao na manje od 80.000 ljudi, što rečito govori o privrednom oporavku glavnog grada.
Osim toga ubrzava se i povećava se promet roba i usluga, jer grad počinje sve više da koristi svoju poziciju raskrsnice važnih međunarodnih puteva i veze Istoka sa Zapadom, a samim tim i prihodi grada će proporcionalno rasti.
Povećanje plana budžeta u najvećem delu je kod ustupljenih prihoda, i to za 1,5 milijardi dinara, kod izvornih prihoda za 1,6 milijardu dinara, a veća je i procena primanja od prodaje nefinansijske imovine za 2,5 milijarde dinara. Tako su u zbiru rebalansom predviđena sredstva u iznosu od 5,4 milijardi dinara više nego što je utvrđeno prethodnom odlukom o budžetu.

Imate li već računicu sa koliko novca će grad raspolagai 2020?
– Još je rano za budžetski okvir za narednu godinu, ali sigurno očekujemo rast od nekoliko procenata u apsolutnom iznosu i to su konzervativne procene, što naravno ostavlja prostora da dodatno pozitivno iznenadimo sve još boljim rezultatom.

Koliko je novca ukupno uloženo u invesiticije od početka godine i koje su najznačajnije?
– Beograd prva lokalna samouprava u Srbiji koja je usvojila Plan javnih investicija za period od 2020. do 2022. Godine, gde su nabrojane i investicije koje su u toku i naravno one investicije koje tek treba da realizujemo.
Plan obuhvata ukupno 195 projekata koje realizuje Grad i koji će biti uključeni u odluke o budžetu Grada Beograda. Ukupna vrednost projekata čija realizacija je u toku i čija realizacija bi trebalo da počne iznosi 150 milijardi dinara, odnosno 1,3 milijarde evra.
Plan javnih investicija Grada Beograda ne obuhvata investicije koje realizujemo kroz podršku Vlade Republike Srbije, kao što je projekat „Beogradski metro”, čija realizacija će koštati oko četiri milijarde evra, i obilaznice oko Beograda jer su to projekti od nacionalnog značaja.
U poslednjih nekoliko godina u Beogradu je započeta realizacija velikih projekata kao što je Beograd na vodi, koji ostavlja utisak da se radi na zaista svetskom nivou. Svakako da bi u ovom mandatu trebalo da se započne značajna faza izgradnje metroa. To je izuzetno zahtevan posao na kome mora raditi čitav tim ljudi. U velike projekte u Beogradu između ostalih ubraja se i izgradnja Tiršove 2, dečje bolnice.
Za ovu godinu možemo reći da je odlično počela jer smo zaista uredili veliki broj ulica, rekonstruisali fasade, desetine saobraćajnica ali i spomenika kulture. Imamo podršku građana za velike projekte jer mislim da Beograđani žele da žive u uređenom gradu.
Do 1. septembra će biti završeno uređenje Trga Republike, Karađorđeve ulice, kao i raskrsnica na potezu od Kraljice Marije, Džordža Vašingtona i Cara Dušana.
Trenutno radimo 70 fasada u Zemunu, a sledeće godine nas čeka uređenje Glavne ulice na istoj opštini, kao i rekonstrukcije Beogradske ulice iznad Slavije.
U isto vreme radimo i Bulevar Vudroa Vilsona, koji ima četiri trake i ide paralelno sa Savskom ulicom i od tog bulevara očekujemo da omogući značajno rasterećenje saobraćaja u ovom delu grada koji je veoma opterećen.
Do proleća će biti gotov Savski trg koji će svojim kružnim oblikom i dimenzijama postati novo obeležje grada. Počećemo i sa rekonstrukcijom fasade i krova zgrade Stare železničke stanice koja će u budućnosti biti muzej, a ispred će biti postavljen spomenik velikom županu Stefanu Nemanji.
Očekuje nas i rekonstrukcija Ulice kneza Miloša, a to je veliki i zahtevan projekat, koji će po završetku iznedriti više traka i podzemne garaže i dati novi izgled ovoj veoma važnoj saobraćajnici centra grada.
Očekuje nas izgradnja i dva mosta, jednog tramvajskog na Savi umesto starog koji mora da se izmesti i drugog mosta na Dunavu, koji će upotpuniti putanju Severne tangente i bolje povezati levu obalu Beograda.

Koliko je Grad od početka godine prihodovao od posete turista i koliko je to više ili manje u odnosu na predhodnu godinu?
– Od početka godine u Beogradu je registrovano ukupno 531.333 gostiju, od čega je 438.379 stranih i 92.954 domaćih turista. Najbrojniji gosti u prvih šest meseci su iz Kine, Hrvatske, Nemačke, Turske i BiH. Ukupan broj ostvarenih noćenja u prvoj polovini godine je 1.170.734, što je za 7% više nego u prošloj godini. Beograd je u junu mesecu posetilo 18% više stranih turista koji su ostvarili 12% više noćenja u odnosu na isti mesec prošle godine. Domaći gosti su ostvarili 44.865 noćenja, što je za 20% više u odnosu na jun 2018. godine.
Prošle godine Beograd je ostvario devizni priliv od turizma od 800 milona evra. Sve procene govore u prilog ostvarivanja cilja od oko milijardu evra od turizma do kraja ove godine, što će biti apsolutni rekord grada Beograda.

Tags
Back to top button