Centralna banka BiH u prvom polugodištu 2019. u plusu 16,67 miliona KM – Bankar.rs
BANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

Centralna banka BiH u prvom polugodištu 2019. u plusu 16,67 miliona KM

Centralna banka BiH imala je u periodu januar-jun neto dobit od 16,67 miliona KM, pokazuje objavljeni sažeti nerevidirani finansijski izveštaj.

Krajnji rezultat CBBiH značajno je popravljen budući da je u istom periodu prošle godine iskazala gubitak od 3,43 miliona KM, a posledica je različitog merenja očekivanih kreditnih gubitaka.

“Značajna odstupanja kvartalne i kumulativne neto dobiti/gubitka u uporednim izveštajnim periodima je posledica primene različitih PD-a u merenju očekivanih kreditnih gubitaka. Promena kalkulacije PD-a je rezultirala jednokratnim priznavanjem dobitaka po osnovu očekivanih kreditnih gubitaka u iznosu od 9,8 miliona KM u dobit ili gubitak i smanjenjima rezervacija za očekivane kreditne gubitke za odgovarajuće klase finansijske imovine 1. januara 2019. godine”, navodi se u obrazloženju.

Od 1. januara 2019.godine Banka primenjuje novu metodologiju izračuna verovatnoće neispunjenja obaveza (engleski PD – Probability of Default) koji je jedan od tri parametra za izračunavanje očekivanih kreditnih gubitaka.

Promena kalkulacije PD-a je od 1. januara 2019. godine zasnovana na tranzicionim matricama rejting agencija u odnosu na 2018. godinu, kada je bila bazirana na tržišnim pokazateljima kreditnog rizika, tj. tržišnim cenama CDS ugovora ( engl. Credit Default Swap).

Neto prihodi banke bili su za šest meseci ove godine 11,98 mil KM, za razliku od 11,79 mil KM godinu ranije, a blago su povećani i neto prihodi od kamata i provizija na 8,19 miliona KM, sa 8,10 miliona KM.

Treba istaći da profitabilno poslovanje nije primarni cilj centralnog bankarstva, nego je to održavanje monetarne stabilnosti, a tu zakonom poverenu ulogu Banka uspešno izvršava.

Izvor: Indikator.ba

Tags
Back to top button