Kina blizu pokretanja sopstvene kriptovalute – Bankar.rs
KRIPTOVALUTESVE VESTI

Kina blizu pokretanja sopstvene kriptovalute

Narodna banka Kine blizu je izdavanju sopstvene kriptovalute.

Istraživači centralne banke intenzivno rade od prošle godine na razvoju sistema, a kriptovaluta je „blizu izlaska“, rekao je Mu Changchun, zamenik direktora odelenja za plaćanja Narodne banke Kine (PBOC).

Mu je ponovio nameru PBOC-a da digitalna valuta zameni M0, ili gotovinu u opticaju, a ne M2, što bi stvorilo kreditnu sposobnost i uticalo na monetarnu politiku. Digitalna valuta bi takođe podržala cirkulaciju i internacionalizaciju Juana, rekao je on.

Primedbe signaliziraju da se PBOC kreće ka formalnom uvođenjue sopstvene digitalne valute nakon pet godina istraživanja. Pokušaji Facebooka da stvori kriptovalutu izazvao je zabrinutost kod globalnih centralnih banaka, uključujući i Narodnu banku Kine, iz koje su kazali da se digitalna imovina mora staviti pod nadzor centralne banke kako bi se sprečili potencijalni devizni rizici i zaštitio autoritet monetarne politike.

“Libra se mora posmatrati kao strana valuta i staviti je u kineski okvir upravljanja devizama”, rekao je Sun Tianki, zvaničnik iz kineske Državne uprave za devize.

Za razliku od decentralizovane ponude zasnovane na blockchainu, valuta PBOC-a je namenjena pružanju više kontrole Pekingu nad finansijskim sistemom.

Prema patentima koje je registrovala centralna banka, potrošači i preduzeća preuzeli bi mobilni novčanik i zamenili svoj juan digitalnim novcem, kojim bi mogli da koriste. Ono što je najvažnije, PBOC bi takođe mogao da prati svaki put kada novac promeni vlasnika.

Centralna banka će “ubrzati istraživanje zakonskog digitalnog tendera Kine” i pratiti trendove razvoja virtuelne valute u inostranstvu i kod kuće, navodi se u saopštenju PBOC-a u kojem je naveden njen plan rada za drugu polovinu 2019. godine objavljen početkom avgusta.

„Bez sumnje je da su najavom “Libre” vlade, regulatori i centralne banke širom sveta morali da ubrzaju svoje planove i pristup digitalnoj imovini“, rekao je Dave Chapman, izvršni direktor u BC Technologi Group.

Oni moraju razmotriti mogućnost da valute koje izdaju nevladine organizacije „dramatično“ poremete finansije i plaćanja, rekao je Chapman.

Tags
Back to top button