Kineska centralna banka daje prioritet razvoju digitalne valute – Bankar.rs
KRIPTOVALUTESVE VESTI

Kineska centralna banka daje prioritet razvoju digitalne valute

Kineska centralna banka, Narodna banka Kine (PBoC) je saopštila da je ubrzala razvoj svoje digitalne valute.

U izjavi od 2. avgusta, PBoC je predstavila sažetak video konferencije u kojem je banka prenela Centralnom komitetu i Državnom savetu prioritete u vezi sa ekonomskim i finansijskim inicijativama u rasponu od monetarne politike do podrške malim preduzećima.

PBoC je predložio da ubrza istraživanje i razvoj svoje digitalne valute. Dalje se u izjavi ukazuje da treba obratiti pažnju i na druge domaće i strane kriptovalute.

Uz to, banka je rekla da treba da ojača sanaciju finansijskog rizika, kao i svoje propagandno tumačenje politike i da brzo odgovori na socijalna pitanja.

PBoC je, kako izgleda, dao prioritet razvoju digitalnog renminbia kao odgovor na sve veće usvajanje kriptovaluta u svetu, posebno nakon najave o Fejsbukovom projektu libra stejblkoina.

Početkom jula, direktor PBoC-a Vang Ksin je rekao da bi libra mogla “stvoriti scenario prema kojem bi suverene valute koegzistirale sa američkim digitalnim valutama u američkim dolarima. Ali u suštini bi postojao jedan šef, to je američki dolar i Sjedinjene Države. Ako je tako, to bi donelo niz ekonomskih, finansijskih, pa čak i međunarodnih političkih posledica.”

PBoC je navodno dobio odobrenje Državnog saveta za početak rada sa ostalim učesnicima na razvoju digitalne valute centralne banke.

Bivši guverner Upravnog odbora Žou Ksiočuan je u julu upozorio da zemlja mora da preduzme mere predostrožnosti prema libri. Žou je bio guverner PBoC od 2003.-2018. U tom periodu je vlada počela da sprečava poslovanje i aktivnosti vezane za kriptovalute, uključujući zabranu ICO projekata.

Američki zakonodavci su nedavno pozvali da država predvodi razvoj blokčeina i kriptovaluta tokom nedavnog saslušanja na temu “Ispitivanje regulatornih okvira za digitalne valute i blokčein.”

Izvor: Cointelegraph

Tags
Back to top button