Oštri pad na Volstritu zbog Trampovih pretnji Kini – Bankar.rs
IZVEŠTAJ SA BERZESVE VESTI

Oštri pad na Volstritu zbog Trampovih pretnji Kini

Na Wall Streetu su cene deonica oštro pale, drugi dan zaredom, jer je ulagače uznemirila poruka predsednika SAD-a Donalda Trampa da će uvesti dodatne carine od 10 odsto na 300 milijardi dolara vredan uvoz iz Kine.

Dow Jones oslabio je 280 bodova ili 1,05 odsto, na 26.583 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,90 odsto, na 2.953 boda, a Nasdaq indeks 0,79 odsto, na 8.111 bodova.

U prvom delu jučerašnjeg trgovanja činilo se da će se tržište oporaviti od oštrog pada dan prije, kada su poruke iz američke centralne banke da ne treba očekivati dalje agresivno smanjenje kamata razočarale ulagače.

Činilo se da će gubici od srede biti nadoknađeni jer su poruke iz Feda zapravo naznačile da se rast američke ekonomije ne usporava tako oštro da bi trebalo znatnije smanjivati kamate, što je ulagače navelo na kupovinu deonica. No, situacija na tržištu naglo se promenila, a cene deonica oštro pale nakon što je Tramp zapretio Kini dodatnim carinama. “Trgovinski pregovori se nastavljaju, a tpkom pregovora SAD će 1. septembra početi naplaćivati male dodatne carine od 10 odsto na preostalu robu i proizvode koji dolaze u našu zemlju iz Kine vredne 300 milijardi dolara. To ne uključuje 250 milijardi dolara (vrednu robu) koju se već carini sa 25 odsto”, objavio je Tramp na Twitteru.

Veći pad cena deonica sprečili su bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati niza kompanija, među ostalim, General Motorsa, Kellogga i Verizon Communicationsa. Do sad je 355 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo poslovne izveštaje, pri čemu je njih oko 74,5 odsto nadmašilo očekivanja po pitanju zarade. Stoga su analitičari povećali procene, pa sada u anketi Rojtersa procenjuju da su zarade kompanija u drugom tromesečju bile za 2,5 odsto veće nego u istom lanjskom razdoblju, dok su na početku sezone objava kvartalnih izveštaja očekivali pad zarada za 0,2 odsto.

A na većini evropskih berzi cene dionica su juče porasle. Doduše, londonski FTSE indeks oslabio je 0,03 odsto, na 7.584 boda, no frankfurtski DAX ojačao je 0,53 odsto, na 12.253 boda, a pariški CAC 0,70 odsto, na 5.557 bodova.

Tags
Back to top button