EU: Pad indeksa ekonomske klime ukazuje na usporavanje ekonomije – Bankar.rs
KOMPANIJEMAKROEKONOMIJASVE VESTI

EU: Pad indeksa ekonomske klime ukazuje na usporavanje ekonomije

Ekonomska klima u evrozoni nastavila je da se pogoršava u julu, kako se i predviđalo, usled manjeg optimizma među kompanijama iz sektora industrije, usluga, maloprodaje i građevinarstva, pokazalo je danas objavljeno najnovije mesečno istraživanje Evropske komisije.

Indeks ekonomske klime za 19-članu evrozonu pao je u julu na 102,7 poena u odnosu na 103,3 poena iz juna i 105,2 poena iz maja, što je trend koji ukazuje na očekivano usporavanje ekonomije.

Ekonomisti koje je anketirao Rojters očekivali su još veći pad na 102,6 poena.

Pad indeksa u julu posledica je prvenstveno nižeg optimizma u sektoru industrije, gde je indeks pao na minus 7,4 poena sa minus 5,6 poena, zatim pada u sektoru usluga na 10,6 poena sa 11 poena, pada u sektoru maloprodaje na minus 0,7 sa 0,1 poena i pada u oblasti građevinarstva na pet poena sa 7,6 poena.

Raspoloženje među potrošačima se, međutim, poboljšalo na minus 6,6 poena sa minus 7,2 poena. Inflatorna očekivanja među potrošačima u evrozoni vezano za narednih 12 meseci pala su na 20,6 poena u julu sa 21,9 poena u junu i 23,2 poena u maju, saopštila je Komisija.

Tags
Back to top button