ECB zadržala kamate na istom nivou, najavila i smanjenje – Bankar.rs
EVROPSKE BANKESLIDERSVE VESTI

ECB zadržala kamate na istom nivou, najavila i smanjenje

Evropska centralna banka “odškrinula je vrata” smanjenju kamatnih stopa i ponovnom pokretanju kupovine obveznica, s ciljem da podupre poverenje u 28-članom bloku, koji se bori sa recesijom u proizvodnom sektoru, a koja preti da zbriše rezultate višegodišnjih monetarnih podsticaja.

ECB, koja je za sada zadržala ključne kamatne stope nepromenjenim, saopštila je da vidi kamate na sadašnjem ili nižim nivoima do sredine 2020. godine, odustajući od ranijeg obećanja da će stope ostati nepromenjene do sledećeg juna, prenosi Rojters.

Banka je takođe navela da je zadužila svoje osoblje da razmotri razne druge opcije monetarnog ublažavanja, uključujući inoviranje njenih budućih smernica vezanih za kamatne stope, stepenovanje kamata na depozite i nove kupovine aktiva.

ECB je u saopštenju izostavila svoju standardnu napomenu o ciljanoj stopi inflacije od “ispod, ali blizu dva procenta” u srednjoročnom periodu, ali je navela da “ako u srednjem roku izgledi inflacije i dalje budu ispod cilja, Upravno veće je rešeno da deluje u skladu sa svojom odgovornošću na privođenju inflacije svom cilju”.

“Banka je stoga spremna da prilagodi sve svoje instrumente, na svrsishodan način, kako bi osigurala da se inflacija kreće prema cilju na održiv način”.

Evro je oslabio prema dolaru nakon ove odluke ECB-a, trgujući se na oko 1,111 dolara, u odnosu na nivo od oko 1,113 dolara pre objave saopštenja banke.

Tags
Back to top button