Do sada obavljeno 3,5 miliona instant transakcija – Bankar.rs
NBSSLIDERSVE VESTI

Do sada obavljeno 3,5 miliona instant transakcija

U sistemu za instant plaćanje (IPS sistem) Narodne banke Srbije u junu je obavljeno 471.255 plaćanja, a vrednost ukupnog prometa u ovom mesecu iznosila je 6,9 milijardi dinara.

Instant plaćanje koje je uvedeno 22. oktobra prošle godine nije još uvek postalo ozbiljna konkurencija standardnom RTGS sistemu platnog prometa koji je recimo u junu zabeležio 14,9 miliona plaćanja u vrednosti 4,88 biliona dinara. Ovo je prvi sistem instant plaćanja u regionu, a jednom broju banaka Narodna banka dala je rok do 1. aprila ove godine da se priključe sistemu s obzirom da su banke menjale interne poslovne aplikacije.

Kako se navodi u odgovoru NBS, sve banke su do navedenog roka podnele zahtev za priključenje u IPS NBS.

„Međutim, u skladu sa propisima, obaveza NBS kao operatora platnog sistema za instant plaćanja jeste da pre puštanja učesnika u produkcioni rad oceni spremnost tog učesnika za izvršavanje instant transfera odobrenja po različitim kanalima (e-banking, m-banking, prodajna mesta…)“, navodi se u pisanom odgovoru NBS.

Trenutno, podseća Danas, u instant sistemu plaćanja nije još jedino Inteza banka, jer kako kažu u NBS na osnovu testiranja koja su u toku, još uvek ne može da odobri uključivanje ove banke.

„Specifičnost navedene banke je da uvodeći instant plaćanja ona istovremeno vrši i migraciju ogromne klijentske baze na novi sistem glavnih poslovnih aplikacija, tako da se u ovom slučaju mora voditi računa o stabilnosti rada, ne samo servisa instant plaćanja, već i svih drugih servisa koje ova banka pruža“, objašnjavaju u centralnoj banci.

Inače testiranje spremnosti banaka se obavlja u IPS test laboratoriji, koju je za tu svrhu oformila Narodna banka Srbije.

Kada banke ispune zahtevane kriterijume i preporuke, biće omogućena masovna upotreba instant plaćanja, uključujući i instant plaćanja na prodajnim mestima, kako fizičkim, tako i virtuelnim.

Preporuke bankama se, između ostalog, odnose i na unapređenje korisničkog iskustva, kako bi instrument bio jednostavan za upotrebu, što je posebno važno za prodajna mesta gde je brzina obavljanja plaćanja ključni faktor za uspeh instrumenta – a to istovremeno zavisi i od banke koja je platiocu (kupcu) izdala aplikaciju za plaćanje (m-banking aplikaciju), a i od banke koja je trgovcu omogućila prihvatanje takvog plaćanja (na POS uređaju ili na pametnom mobilnom uređaju).

Glavna prednost instant plaćanja je prenos novca u bilo koje doba dana i to nezavisno od toga da li je radni ili neradni dan u pitanju, a da pri tome primalac sredstva ima na raspolaganju u roku od samo nekoliko sekundi pošto je prosečno vreme izvršenja transakcija u sistemu 1,2 sekunda. Do sada je u IPS sistemu obavljeno oko 3,5 miliona transakcija.

Tags
Back to top button