Vlada Srbije i Narodna banka Srbije potpisale protokol o saradnji – Bankar.rs
NBSSLIDERSVE VESTI

Vlada Srbije i Narodna banka Srbije potpisale protokol o saradnji

Predsednica Vlade Ana Brnabić i guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković potpisale su protokol o saradnji na unapređenju digitalizacije u Srbiji i istakle da će to građanima omogućiti brže i kvalitetnije usluge u oblasti finansija.

“Ovim protokolom o saradnji na zajedničkom projektu E-Srbija, mi se još jednom posvećujemo tome da za naše građane napravimo okruženje u kome ne pričamo više o javnoj upravi i administraciji, već o javnim uslugama. Vlada je tu da bude servis građana”, rekla je Brnabić u NBS nakon potpisivanja protokola.

Prema njenim rečima, postoje konkretni ciljevi i aktivnosti na kojima će se raditi, kako bi do kraja mandata Vlade “imali Srbiju koja se prepoznaje kao zemlja u koju treba ulagati u nove tehnologije i inovacije”.

Ona je podestila da je prioritet Vlade Srbije digitalizacija, a cilj da napravi okruženje koje će omogućiti da građani imaju efikasnu, brzu i kvalitetnu javnu upravu, odnosno da pruza javne usluge koje su im potrebne.

Ponovila je i da želi da se srpska privreda transformiše u ekonomiju zasnovanu na inovacijama i znanju, kako bi bila konkurentna sa ekonomski naprednijim zemljama.

Vlada i NBS, kako je ukazala, uspešno rade već duže vreme na digitalizaciji, a među projektima koji su uspešno zaživeli u praksi navela je elektronska plaćanja platnim karticama preko portala eUprave, uvođenje instant plaćanja, kao i uvođenje POS terminala na šaltere javne uprave od katastra do MUP-a.

Brnabić je navela da je u sardanji sa NBS uveden “regulatorni setboks za plaćanja”, koji omogućava testiranje inovativnih načina plaćanja.

“U ovom trenutku, ako želite da testirate u Srbiji neki inovativni način plaćanja možete da se prijavite NBS, koja će vam dati odobrenje”, rekla je ona i istakla da je to najveće ohrabrenje za domaće preduzetnike, inovatore, starap preduzeća i pokazuje koliko je zemlja otvorena za inovacije.

Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković je naglasila je da je cilj protkola ozvaničenje dosadašnje saradnje, kao i želja da se pokaže da elektronski servisi nisu privliegija samo Vlade, već mora da bude pravo i mogućnost svih građana koji će ih koristiti.

Ona je podsetila da elektronski servisi štede vreme i novac, omogućuju građanima da budu uključeni u savremeni svet i dodala da NBS neće ustuknuti u borbi protiv svih otpora novim servisima koji se javljaju pri uvođenju svake novine.

“Mi smo vodili računa i o bezbednosti svakog servisa, kao i o zaštiti podataka”, rekla je guvernerka.

Tags
Back to top button