Fabrici: Srbija napredovala u makroekonomskoj stabilnosti, ali mora da ubrza reforme – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Fabrici: Srbija napredovala u makroekonomskoj stabilnosti, ali mora da ubrza reforme

Srbija je u poslednjih godinu dana napredovala u postizanju makroekonomske stabilnosti i obezbeđivanju uslova za privredni rast.

Ali mora da ubrza reforme u nekim oblastima, a to se pre svega odnosi na javne nabavke, zaštitu konkurencije i slobodu medija, kazao je šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.

“Srbija, ako želi da nastavi evrointegracije, treba da sprovodi reforme koje joj EU sugeriše da bi bila u mogućnosti da iskoristi potencijale koji mogu da obezbede rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od sedam odsto“, rekao je Fabrici u Privrednoj komori Srbije (PKS) na predstavljaju godišnjeg izveštaja EU o Srbiji.

On je istakao da dobri makroekonomski pokazatelji Srbije, smanjenje javnog duga, budžetski suficit i stabilna inflacija, stvaraju uslove da ove i narednih godina rast BDP-a bude od tri do četiri odsto.

“Srbija treba da ima liberalnu ekonomiju u demokratskom društvu, a za to je potrebno da se ubrzano radi u oblasti vladavine prava, u čemu je Srbija napravila nedovoljan napredak”, istakao je Fabrici i dodao da će EU nastaviti da pomaže Srbiji da brže napreduje u svim oblastima.

Predsednik PKS Marko Čadež je rekao da je Srbija u poslednjih godinu dana napravila značajan napredak u poboljšanju poslovnog okruženja, što su prepoznali i investitori iz EU.

“Velike kompanije iz EU su prepoznale Srbiju kao mesto gde mogu da se osećaju sigurno, gde mogu da nađu kvalifikovane radnika i odakle mogu da izvoze u svet”, kazao je Čadež.

Naveo je da je od marta prošle godine u Srbiji počelo da posluje 40 kompanija iz EU koje su investirale više od 400 miliona evra i zaposlile 19.000 ljudi.

Izvor: B92

Tags
Back to top button