FED: Odgovorićemo adekvatnim merama zbog trgovinskog rata – Bankar.rs
SVE VESTI

FED: Odgovorićemo adekvatnim merama zbog trgovinskog rata

Federalne rezerve odgovoriće “adekvatnim merama” na rizike koje predstavljaju globalni trgovinski rat i drugi nedavni događaji, poručio je predsednik FED-a.

Prema oceni Rojtersa, izjava Džeroma Pauela izgleda otvara vrata mogućem smanjenju američke referentne kamate.

U kratkoj izjavi, u okviru govora o širim pitanjima monetarne politike, Pauel je naveo da FED “pomno prati implikacije” trgovinskog spora koji, od poslednjeg sastanka američke centralne banke potresa globalna tržišta obveznica i akcija i predstavlja rizik za američki i svetski ekonomski rast.

“Ne znamo kako ili kada će ovi problemi biti rešeni. Kao i uvek, mi ćemo delovati na odgovarajući način kako bismo podržali privrednu ekspanziju, sa snažnim tržištem rada i inflacijom u blizini našeg cilja od dva odsto”, rekao je on.

U njegovim napomenama, kako primećuje Rojters, nije zauzet stav o aktuelnoj ciljnoj kamatnoj stopi FED-a kao odgovarajućoj, niti je ponovljeno obećanje da će biti “strpljivi” pre ponovnog povećanja ili smanjenja kamate – što su bile standardne tačke u nedavnim saopštenjima FED-a.

Prema oceni britanske agencije, Pauelova izjava takođe odražava da centralna banka sve manje veruje da će Trampova administracija rešiti svoje sporove sa vodećim trgovinskim nacijama na način i u roku koji predstavlja mali rizik za ekonomski rast SAD.

FED nije promenio referentnu kamatu od decembra prošle godine, kada je stopu na federalna sredstva utvrdio u rasponu od 2,25 do 2,5 odsto.

Iako niska u odnosu na istorijski standard, zvaničnici smatraju da je kamata na sadašnjem nivou “neutralna”, da omogućava ekonomiji da funkcioniše samostalno i da niti ohrabruje niti obeshrabruje investicije i potrošnju, preneo je Tanjug.

Pauel je rekao da će eventualni budući pad privredne aktivnosti verovatno primorati centralnu banku da ponovo smanji kamate na nulu i pribegne “nekonvencionalnim” alatima kao što je kupovina obveznica radi podrške ekonomiji.

Tags
Back to top button