Vrednost akcija Gasproma porasla 30 odsto – Bankar.rs
KOMPANIJESVE VESTI

Vrednost akcija Gasproma porasla 30 odsto

Tržišna kapitalizacija ruske energetske kompanije Gasprom porasla je sa 57 milijardi dolara na 75 milijardi, nakon što je uprava udvostručila dividendu.

Deonice Gasproma dobile su na vrednosti 30% za nekoliko dana u maju, nakon što je uprava udvostručila isplatu dividende sa 8 rublja na 16,6 rublja po deonici, na pritisak Ministarstva finansija.

Povećanje cene Gaspromove deonice podiglo je njegovu procenu vrednosti za neverovatnih 20 milijardi dolara “preko noći” sa 57,1 milijarde dolara 14. maja na 71,4 milijarde dolara nedelju dana kasnije, piše Bizlife.

Tržišna kapitalizacija kompanije porasla je za još 4 milijarde dolara do kraja meseca i iznosila je 75,1 milijardi dolara 31. maja, što je prvi put više od 75 milijardi dolara.

Taj skok je omogućio Gaspromu da se sasvim približi Sberbanku, koja je trenutno najvrednija ruska kompanija “teška” 77,2 milijarde dolara.

Kremlj je u nastojanju da poboljša profit i efikasnost promenio menadžment u Gaspromu, te je zapretio da će preuzeti direktnu kontrolu nad investicijskim programom energetskog giganta.

Prošle godine ruske kapitalne investicije iznosile su 20 odsto BDP, od čega Gaspromova izgradnja cevi predstavlja najveći deo.

 

Tags
Back to top button