Rast BDP-a sedam odsto moguć kad u Srbiji budu živeli Nemci – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Rast BDP-a sedam odsto moguć kad u Srbiji budu živeli Nemci

„Kada bi stanovnike Srbije zamenili Nemcima i sve naše institucije nemačkim, onda bismo imali stopu rasta od sedam odsto“, rekao je u šaljivom tonu Nikola Altiparmakov, član Fiskalnog saveta, komentarišući nedavnu izjavu predstavnika Svetske banke kako Srbija može da ima deceniju sa godišnjim privrednim rastom od sedam odsto.

„Mi sedam odsto ne možemo da dostignemo i održimo deset godina. To se nije desilo ni u jednoj zemlji Istočne Evrope, neće ni u Srbiji. Kada jedna tako uticajna institucija kao Svetska banka daje nerealna obećanja, to ima reperkusije. Kada se postave nerealni ciljevi koji ne mogu da se ispune, bespotrebno se stvara tenzija“, ocenio je Altiparmakov.

Podsetio je da je predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović predstavio sličan ekonometrijski model prema kome mi imamo potencijal za godišnji rast od pet odsto, što bi bilo vrhunsko ekonomsko i društveno dostignuće.

Recept za postizanje tog rezultata prema Altiparmakovu su kvalitetne institucije i vladavina prava.

„Reforma Poreske uprave i poreske administracije o kojoj se dugo priča, ali malo radi. Državi mora da se plati porez. Druga stvar je reforma katastra. LJudi moraju da znaju šta je čije. Treća stvar je vladavina prava, što znači rad sudova. Privredni rast više nije ekonomsko pitanje već institucionalno. Pri tome nisu problem zakoni. Mi imamo zakone, samo nemamo dovoljno kapaciteta da ih sprovodimo“, ocenio je Altiparmakov.

Tags
Back to top button