Stanivuković: Efikasnija primena IPARD programa ojačava konkurentnost privrede – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASVE VESTI

Stanivuković: Efikasnija primena IPARD programa ojačava konkurentnost privrede

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Republike Srbije Gojko Stanivuković danas je prisustvovao sastanku Odbora za praćenje sprovođenja IPARD II programa u Novom Sadu. Stanivuković je podvukao da poljoprivreda značajno doprinosi rastu našeg BDP-a, kao i da će dalja i efikasnija primena IPARD programa ojačati komnkurentnost u tom sektoru, uticati na njegov razvoj i značajno podržati poljoprivredne proizvođače.

Stanivuković je podsetio da je Evropska komisija deo svojih nadležnosti poverila Republici Srbiji kroz indirektno upravljanje.

„Aktivnosti u sprovođenju IPA sredstava i IPARD programa bile su veoma intenzivne u prethodnom periodu, a praćenje implementacije i efikasnija realizacija mera svakako će biti jedan od naših glavnih prioriteta. Osiguraćemo pojačan nadzor od strane NAO strukture kako bismo bili sigurni da IPARD sistem neometano i uspešno funkcioniše“, rekao je Stanivuković.

On je podsetio da je do sada objavljeno pet javnih poziva od strane IPARD agencije i da će se do kraja godine intenzivirati proces odobravanja zahteva potencijalnih korisnika za mere 1 i 3 u cilju apsorpcije što većeg iznosa sredstava.

Stanivuković je naveo da su u toku i pripreme za akreditaciju ostalih mera u okviru IPARD II programa, i to mera 7 i 9 koji se odnose na ruralnu diversifikaciju i tehničku pomoć.

„Jedan od ključnih aspekata sprovođenja IPARD programa je jačanje kapaciteta struktura koje su uključene u ovaj proces. Potrebno je da sva tela obezbede adekvatan broj zaposlenih kao i njihovo kontinuirano obučavanje“, napomenuo je Stanivuković.

Ukazao je da je posebna pažnja posvećena tretiranju mogućih nepravilnosti u sprovođenju sredstava i nepravilno utrošenim sredstvima.

„Komunikacija sa Evropskom komisijom i Evropskom kancelarijom za borbu protiv prevara (OLAF) po ovom pitanju je redovna i otvorena, što će se nastaviti i u narednom periodu“, rekao je Stanivuković.

U skladu sa Akcionim planom koji je usvojila IPARD radna grupa, podnošenje paketa dokumentacije neophodnog da bi Evropska komisija poverila upravljačke dužnosti Republici Srbiji („entrustment package“) je planirano za septembar ove godine, čemu će prethoditi eksterna revizija predviđena za jul mesec.

Stanivuković je podvukao da je sprovođenje IPARD programa u Republici Srbiji od izuzetnog značaja za sektor poljoprivrede i ruralnog razvoja, uključujući i sam pregovarački proces i poglavlje 11.

Sastanku Odbora za praćenje sprovođenja IPARD II programa u Novom Sadu prisustvovali su ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Branislav Nedimović, predstavnici Delegacije EU u Srbiji, kao i predstavnici Uprave Evropske komisije nadležne za politiku Unije u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja (DG Agri).

Ministar Nedimović je najavio da će od jeseni biti uključena još dva nova sektora u IPARD, a to su sektor jaja i sektor vina, kao i da su dobili dva nova zahteva od poljoprivrednih proizvođača, za preradu voća i od proizvođača mleka.

„Od jeseni imamo i agroturizam, jer je usvojena mera za razvoj ruralnog turizma. To je jako važno jer možemo da koristimo naš geografski potencijal i hranu koju proizvodimo“, rekao je Nedimović.

Predstavnik Direktorata za poljoprivredu i ruralni razvoj u IPARD programu Liam Breslin ocenio je da 175 miliona evra predpristupne pomoći iz IPARD programa može promeniti mnoge stvari u poljoprivredi.

„U toku je obrada pristiglih predmeta i očekujemo uskoro i isplatu i donošenje rešenja po tim predmetima. Očekujemo sada, takođe, da se prijavljuju oni koji su zainteresovani za razvoj agroturizma i da apliciraju za sredstva iz IPARD programa“, rekao je Breslin.

Tags
Back to top button