AIK banka dala najbolju ponudu za preuzimanje slovenačke Abanke – Bankar.rs
BANKEDOMAĆE BANKEINOSTRANE BANKESLIDERSVE VESTI

AIK banka dala najbolju ponudu za preuzimanje slovenačke Abanke

Vlasnik srpske AIK banke ponudio je 480 miliona evra ili oko 0,82 od knjigovodstvene vrednosti Abanke koja je na kraju 2018. iznosila 583 miliona evra.

Na poziv Slovenskog državnog holdinga (SDH), koji upravlja privatizacijom Abanke, najbolju ponudu dala je srpska AIK banka, u vlasništvu Miodraga Kostića, a sledi ga Nova KBM u vlasništvu fonda Apolla i EBRD-a, neslužbeno doznaje mariborska Večer.

Poslednjih dana aprila na poziv SDH-a da povećaju obvezujuće ponude, sva tri zainteresovana investitora koji žele preuzeti treću najveću slovensku banku, a koju država prodaje zbog obveza prema Evropskoj komisiji oko sanacije banaka 2013. godine.

Mađari odustali

Uz AIK banku i Novu KBM, ponudu koja je kod sva tri kupca iznosila oko 400 miliona evra, poboljšala i mađarska bankarska grupacija OTP.

Kostić, koji je nedavno preuzeo Gorenjsku banku, prema neslužbenim izvorima, ponudio je na kraju 480 miliona evra ili oko 0,82 od knjigovodstvene vrednosti Abanke, koja je na kraju 2018. godine iznosila 583 miliona evra.

Slabija je bila konačna ponuda Nove KBM, a najslabija OTP-a. Mađari su, navodi Večer, smanjili aktivnosti i interes za preuzimanje Abanke, nakon što je postalo jasno da će na slovensko bankarsko tržište ući kroz SKB.

Abanka je prošle godine ostvarila 66,7 miliona evra čiste dobiti, što je 24 miliona evra ili više od polovine bolje nego godinu ranije.

Banka, koju predvodi Jože Lenič, na kraju 2018. godine imala je 1010 zaposlenih i ukupnu bilans svotu od preko 3,7 milijardi evra, što joj daje tržišni udio od 9,6 odsto. Prihodi od kamata u bankama se smanjuju, ali drugi rastu. Poslednjih godina udio loših kredita uspešno je smanjen, a oni su 2018. još uvek iznosili 5,6 odsto, dok su sada 4,6 odsto.

Izvor: Poslovni.hr
Tags
Back to top button