Slovenija u problemima sa manjkom radne snage – Bankar.rs
SVE VESTI

Slovenija u problemima sa manjkom radne snage

Ljubljana – Situacija s manjkom kvalifikovane radne snage u Sloveniji se pogoršala i izgleda strašnije nego pre krize 2008. godine.

Kako prenosi agencija STA, u proteklih šest meseci skoro 50 odsto poslodavaca suočilo se s nedostatkom zaposlenih, pri čemu velike kompanije u tome imaju udeo od 70 procenata.

Prema podacima Zavoda za zapošljavanje, nedostatak je najizraženiji u ugostiteljstvu (69 odsto), građevinarstvu (62%), socijalnoj i zdravstvenoj zaštiti (62%) i u prerađivačkoj industriji (56%), navodi se u tekstu.

Poslodavci zapošljavaju strance kako bi ublažili situaciju, ali i ljudi iz bivših jugoslovenskih republika sve je manje.

Slovenačke organizacije poslodavaca očekuju od vlade da ubrza mere za rešavanje ovog problema i da osmisli strategiju za promovisanje ekonomskih migracija.

Generalni sekretar Udruženja poslodavaca Slovenije (ZDS) Jože Smole kaže da je zapošljavanje stranih radnika jedan od ključnih načina za rešavanje ovog pitanja.

Prema Zavodu za zapošljavanje, broj dozvola za rad povećan je sa 14.811 dozvola u 2015. godini na 18.049 prošle godine.

Ovi podaci ne uključuju pojedinačne boravišne dozvole, od kojih je 1.180 izdato u 2015. godini, a znatno više 2018. godine – 20.889.

U prva četiri meseca ove godine 9.693 stranca dobila su boravišne dozvole u Sloveniji. Međutim, dobijanje tih dozvola ne znači automatski dobijanje radne dozvole u nadležnoj administrativnoj jedinici.

Većina regrutovane strane radne snage je iz bivših jugoslovenskih republika. Slovenija je prošle godine izdala 16.596 radnih dozvola građanima Bosne i Hercegovine, 1.281 građanima Hrvatske i 140 građanima Srbije, prenosi STA.

Tags
Back to top button