Prodaja luksuznih automobila: Manja ponuda privlači veći broj kupaca – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Prodaja luksuznih automobila: Manja ponuda privlači veći broj kupaca

Uprkos tome što su rokovi isporuke sve duži i što ne može svako da upadne na listu čekanja, prodaja Ferarija raste deseti kvartal zaredom i to ponajviše među mlađim kupcima. Trenutno 30 odsto kupaca ovih luksuznih vozila čine ljudi mlađi od 40 godina.

Za neke modele ovih automobila isporuka se čeka i do tri godine, ali uprkos tome Ferari ne planira povećanje proizvodnje, kaže njegov izvršni direktor Benedeto Vinja. Razlog tome je ekskluzivitet koji ova kompanija nudi svojim kupcima. Naime, vlasnici ovih vozila cene upravo to što se Ferari automobili ne proizvode u velikim serijama. “Ukoliko bismo pravili više automobila uvredili bismo naše mušterije”, kaže Vinja.

Kada je luksuzna roba u pitanju ovakav stav pokazao se kao ispravan. Primera radi, vrednost Ferarijevih akcija prošle godine porasla je za 44 odsto, pa sada ta kompanija ima tržišnu kapitalizaciju veću od Forda ili Dženeral Motorsa.

Istini za volju, Ferari jeste donekle povećao proizvodnju ali ona i dalje ne uspeva da zadovolji tražnju tako da mnogi potencijalni kupci ne uspevaju ni da dođu na njegovu listu čekanja. To je zapravo i bila glavna ideja osnivača kompanije Enca Ferarija koji je jednom rekao da će uvek proizvoditi makar jedan auto manje nego što tržište traži.

CNBC/BiF

Tags
Back to top button