U železnice regiona biće investirano 15 mlrd EUR – Trećina novca za srpsku železnicu – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASVE VESTI

U železnice regiona biće investirano 15 mlrd EUR – Trećina novca za srpsku železnicu

Sledećih 10 godina u železničku putnu privredu regiona biće investirano 15 mlrd EUR, a trećina tog novca biće usmerena u Srbiju, rečeno je na drugom sajmu saobraćajnih tehnologija i usluga za jugoistočnu Evropu “Simobiliti 2019” u beogradskom hotelu Metropol.
Na sajmu su trideset četiri kompanije iz regiona predstavile svoje proizvodne potencijale, mogućnosti, usluge i nova tehnička rešenja.
Neke od predstavljenih kompanija već izvoze i sarađuju regionalno. Domaća kompanija izvozi informacione displeje u Rumuniju, Bugarsku, Mađarsku i Češku, a hrvatska firma radi železničku infrastrukturu u Srbiji.
“Sertifikovani smo za proizvodnju i u železničkom saobraćaju, znači uglavnom proizvodimo informacione displeje za železničke, autobuske stanice. Naravno i za transportna sredstva vozove, tramvaje“, kazao je Milenko Miloščin iz Novatronika.
Predsednik odbora direktora Div grupe Slobodan Rusić navodi da ta firma trenutno radi na železničkom projektu od Stare Pazove do Novog Sada.
“Radimo pragove, radimo i pribor, radimo i na tunelu u Čortanovcima sa nekim segmentima ankerisanja”, objasnio je Rusić.
Cilj ovogodišnjeg sajma je produbljivanje poslovne saradnje u oblasti saobraćajnih i železničkih tehnologija između kompanija iz jugoistočne Evrope, koje je veoma dinamično i obuhvata sedam zemalja sa više od 30 miliona stanovnika.
“U Srbiji isto kao i u Hrvatskoj tvrtke su dosta male i ne mogu samostalno učestvovati na velikim infrastrukturnim radovima, tako da je to povezivanje nužno. Ne samo naše dvije zemlje već općenito zemalja u regiji”, istakla je direktorka za industriju Hrvatske gospodarske komore Tajana Kesić Šapić.
 
Oko pet milijardi evra u narednoj deceniji biće uloženo u srpsku železnicu, kažu u Klasteru Železnica Jugoistočne Evrope.
“Revitalizacija pruge između Beograda i Budimpešte koja vuče najveća sredstva, međutim i revitalizacija svih ostalih pruga. Ne samo to, tu su i pružni prelazi, tu imamo takođe određenih problema i naravno i drugi brojni projekti koji su u to uključeni”, napomenuo je Milan Vučković, direktor Klastera železnica Jugoistočne Evrope
Simobiliti, jedini međunarodni sajam za saobraćajne tehnologije i usluge na zapadnom Balkanu, obuhvata tehnologije za drumski, železnički i javni transport, infrastrukturu i tunelske konstrukcije, kao i enterijer i eksterijer u drumskim i šinskim vozilama sa pratećim uslugama.
Izvor: ekapija.com
Tags
Back to top button