Azijski indeksi potonuli najniže u poslednjih šest nedelja – Bankar.rs
FOREXSLIDERSVE VESTI

Azijski indeksi potonuli najniže u poslednjih šest nedelja

Azijski indeksi potonuli su najniže u šest nedelja jer tenzije rastu uoči novog kruga trgovinskih pregovora između SAD i Kine. MSCI Asia Pacific Index oslabio je 1 posto, na najniži nivo od 28. marta.

Kinesko tržište nastavilo je da tone. Shanghai composite Index srezan je 1,1 posto, dok je bluechip indeks CSI300 potonuo 1,5 posto. Hang Seng je izgubio 1,6 posto. Nikkei 225 oslabio je 1,2 posto dok je Kospi pao 1,1 posto. Jedino je u Australiji tamošnji indeks ojačao 0,4 posto.

Tržište je, piše SEEbiz, i dalje pod pritiskom zbog pretnji predsednika SAD Donalda Trumpa da će u petak povećati carine na kinesku robu vrednu 200 milijardi dolara sa 10 na 25 posto jer se trgovinski pregovori odvijaju presporo.

Iz Washingtona su poručili i da je Kina odustala od nekih obaveza na koje je ranije u pregovorima pristala, što je dovelo do Trumpove reakcije. Ipak, Bela kuća poručila je juče i da ima naznaka da Kina želi postići dogovor, dok je Peking poručio da će uzvratiti protivmerama, ako Washington poveća carine.

Kineska pregovaračka ekipa na čelu sa zamenikom premijera Liu Heom stiže u četvrtak u Washington na nastavak pregovora.

Tags
Back to top button