Mali za danas najavio usvajanje leks specijalisa, Udruženje CHF napustilo pregovore – Bankar.rs
BANKESLIDERSVE VESTI

Mali za danas najavio usvajanje leks specijalisa, Udruženje CHF napustilo pregovore

Ministar finansija Srbije Siniša Mali najavio je da bi Vlada Srbije danas trebalo da usvoji leks specijalis u vezi sa kreditima u švajcarskim francima, kako bi se on potom, po hitnom postupku, našao u skupštinskoj proceduri. S druge strane, predstavnici Udruženja CHF napustili su pregovore sa predstavnicima Vlade Srbije i banaka.

Mali je, naime, izjavio da će nacrt Zakona o konverziji stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima, prema njegovim očekivanjima, biti usvojen danas na vanrednoj sednici Vlade Republike Srbije.

– Predlog zakona će potom biti poslat u Skupštinu Srbije, kako bi bio usvojen po hitnom postupku do kraja sledeće nedelje – rekao je Mali.

No, predstavnici Udruženja CHF saopštili su da su nezadovoljni time što se novim tekstom propisa pravi veliki ustupak bankama, a to je da je ugovaranje valutne klauzule bilo zakonito, iako je stav Vrhovnog kasacionog suda bio suprotan. Predstavnik udruženja Efektiva, Boško Cerović, rekao je da članovi Efektive nisu išli na pregovore, jer je njihov stav da o zakonu i zakonskim odredbama ne treba pregovarati.

“Nije bilo mesta ovim pregovorima posle jasno izrečenog stava Vrhovnog kasacionog suda o tome da je indeksacija kredita u švajcarskim francima bila nezakonita i posle rešenja koje je Kasacioni sud predložio da se izvrši konverzija tih kredita u evro kredite po paritetu na dan kada su pušteni u tečaj i sa kamatom koja je važila tada za evro kredite”, rekao je on.

Cerović je dodao da svaka vrsta pregovora preko toga nema nikakvog smisla, naročito zato što je počelo da se najavljuje da će biti neke pomoći bankama iz budžeta.

Član upravnog odbora Udruženja CHF Srbija, Marko Vasić, rekao je da su oni učestvovali u pregovorima jer pokušavaju sa bankama da razgovaraju još od 2010. godine, a ovo je bila prva šansa da svi sednu za jedan sto i kažu svoje stavove. Međutim, zapelo je kod valutne klauzule.

“Spremaju nam ugovore gde ćemo mi priznati valutnu klauzulu iako je ona protivzakonita. Nama po zakonu sleduje i 70 odsto otpisa od glavnica, a ne 38 ili 40 odsto kako oni pričaju”, kaže on.

Vasić je istakao da je ono čemu se najviše protive izdvajanje novca poreskih obveznika za banke.

“Ono čemu se najviše protivimo je ako je neko kriv, a to su banke, i ako to kažu svi evropski sudovi, zašto da novac poreskih obveznika bude izdvojen njima da bi se samo malo umanjio njihov ekstra profit. Ne da pređu da rade u profit, nego i dalje ostaju u ekstra profitu, a pritom država da im daje pare za to”, poručio je Vasić.

Tags
Back to top button