Još uvek bez dogovora o kreditima u švajcarcima – Bankar.rs
BANKESLIDERSVE VESTI

Još uvek bez dogovora o kreditima u švajcarcima

Pregovori dužnika u švajcarcima, banaka i države nastavljeni su juče u Vladi, a nakon višesatnih razgovora, kako su iz Udruženja CHF Srbija, konačnog dogovora nema.

Iako su razgovori trajali nekoliko sati, stavovi bankara i dužnika su i dalje podeljeni. Kako su za N1 u Udruženju CHF Srbija naveli, postoje “crvene linije” preko kojih oni ne žele da pređu. A ne žele da pređu preko toga da se u “lex specialis” unese da je valutna klauzula u švajcarskim francima bila zakonita, iako na tome banke insistiraju.

Predstavnici korisnika kredita kažu da ukoliko se zakonom konstatuje da su ugovori o kreditima bili zakoniti, nema svrhe za dalje pregovore. Ipak, kako N1prenosi, dodaju da se država trudi da do dogovra dođe, što ih – kako kažu – ohrabruje da se razgovori nastave u narednim danima.

Na stolu je, naime, od prošle nedelje, predlog da Srbija donese “lex specialis” za rešenje problema zaduženih u švajcarskim francima, kojim bi se omogućilo konvertovanje kredita indeksiranih u švajcarskoj valuti u uobičajne kredite, vezane za evro. Takvim zakonom bi teret podnele i banke, ali i država.

Tags
Back to top button