Tender za Komercijalnu banku krajem maja ili početkom juna – Bankar.rs
DOMAĆE BANKESLIDERSVE VESTI

Tender za Komercijalnu banku krajem maja ili početkom juna

Tender za pronalaženje strateškog partnera za Komercijalnu banku biće raspisan krajem maja ili u prvoj nedelji juna, potvrđeno je Tanjugu u Ministarstvu finansija.

U Ministarstvu kažu i da investicioni savetnik Lazard i dalje radi analizu i priprema potrebnu dokumentaciju kako bi državi ukazali na najbolje moguće opcije.

„Konačno rešenje savetnika očekujemo krajem aprila, početkom maja, a privatizacija bi trebalo da bude završena do kraja godine”, naveli su iz Ministarstva finansija.

Komercijalna banka strateškog partnera očekuje sa rekordnim profitom od 71 milion evra za 2018. godinu, koji je ostvarila zajedno sa svojim subsidijarima u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

Predsednik Izvršnog odbora Komercijalne banke Vladimir Medan je izjavio nedavno, prilikom predstavljanja poslovnih rezultata akcionarima i investitorima na Beogradskoj berzi, da je banka unapredila mnoge parametre poslovanja – povećala nivo depozita, štednje, bilansnu sumu, produktivnost zaposlenih i tržišno učešće.

Najveći pojedinačni akcionari banke su Republika Srbija (41,47%), EBRD (24,43%) i Međunarodna finansijska korporacija (10,15%).

„Blic” je pisao da su za Komercijalnu banku zainteresovana najmanje tri strateška investitora i dva fonda čiji je poslovni rezon da preuzmu i unaprede banku, a potom je preprodaju.

„Strateški partneri bi banku uvukli u svoj sistem i verovatno na duži rok ostali njeni vlasnici. S druge strane, interesovanja za kupovinu banke su pokazala i dva takozvana „private equity fonda” čiji je poslovni rezon da preduzeće preuzmu, zatim da ga unaprede, podignu mu tržišnu vrednost i potom preprodaju po višoj ceni”, kazao je izvor tog lista i dodao da među potencijalnim zainteresovanim kupcima ima i stranih i domaćih pravnih lica.

Tags
Back to top button