Odbor za digitalizaciju Evrokomora zaseda u Beogradu – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Odbor za digitalizaciju Evrokomora zaseda u Beogradu

U okviru Digitalne nedelje, koja se održava povodom Digitalnog samita, danas će u Beogradu zasedati Odbor za digitalizaciju Evrokomora (Eurochambres) koji okuplja stručnjake za digitalizaciju evropskih komora i čiji je predsednik Marko Čadež, prvi čovek Privredne komore Srbije.

Pored Čadeža, učesnicima sastanaka obratiće se i Nenad Popović, ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj u Vladi Srbije.

“Činjenica da u Srbiji prvi put zaseda jedan odbor Evrokomore, kao najveće evropske poslovne asocijacije koja okuplja 44 komorska sistema sa 1.700 lokalnih i regionalnih komora i oko 20 miliona kompanija članica, značajna je za našu zemlju i region i priznanje Privrednoj komori Srbije za aktivnosti koje sprovodi na polju digitalizacije, uz pomoć evropskih partnera”, ocenio je Čadež, uoči sastanka u Palati Srbija.

Evropske komore, kaže, imaju veoma važnu ulogu i uticaj u procesu digitalne transformacije svojih kompanija. Odbor predstavlja platformu za razmenu iskustava u ovoj oblasti, a ključna tema beogradskog zasedanja biće zajednički projekti za primenu postojećih i kreiranje novih, inovativnih digitalnih alata za podršku kompanijama.

“Ovde u Beogradu pokrećemo diskusiju o kreiranju zajedničkih komorskih usluga koje bi sve komore pružale svojim članicama, čime bi privrednici dobili najbolju moguću i istu uslugu ma u kojoj zemlji poslovale, a komore uštedele značajan novac”, objašnjava Čadež.

Predstavnici evropskih komora, austrijske, francuske, španske, italijanske, holandske i komora regiona, prezentovaće svoju dobru praksu – elektronske usluge koje su razvile za članstvo i način na koji pomažu digitalizaciju svojih privreda, navodi PKS u saopštenju.

PKS, koja je digitalizovala većinu svojih servisa za privredu, ima 63 digitalne usluge na ePortalu i prva u regionu krenula u digitalnu transformaciju privrede, predstaviće ovog puta svoj program podrške digitalizaciji malih i srednjih preduzeća i svoju novu elektronsku aplikaciju “PKS instant Pay”, koja omogućava naplatu proizvoda i usluga mobilnim telefonom ili tablet uređajem, prenosi Tanjug.

Na ovogodišnjem, Drugom digitalnom samitu Zapadnog Balkana, koji organizuju Kabinet predsednice Vlade, Kancelarija za elektronsku upravu i PKS, učestvovaće više od 2.000 privrednika iz oko 900 kompanija iz Srbije, regiona i sveta.

I to ne samo kompanije iz IKT sektora, već iz svih segmenata privređivanja od poljoprivrede i energetike, preko industrije do usluga, koje svoj razvoj već zasnivaju ili svoje poslovanje planiraju na digitalnim rešenjima.

Na samitu će svoje proizvode, rešenja i iskustva u primeni digitalnih modela poslovanja prezentovati, oko 80 velikih i manjih kompanija i više od 50 inovativnih start-up firmi iz celog regiona.

“Posebno je značajno učešće velikih, regionalnih, telekomunikacionih i IT kompanija i evropskih korporacija iz ovog sektora koje posluju u regionu, a koje pružaju rešenja za digitalizaciju Zapadnog Balkana. Samit će biti prilika za njihovo povezivanje, razgovore o umrežavanju kako bi udružene bile tehnološki što spremnije da iznesu velike projekte od interesa za ceo Zapadni Balkan”, kaže Čadež.

Prema rečima predsednika PKS, poseban kvalitet ovogodišnjeg samita je učešće više od 50 inovativnih, tehnoloških startapa iz regiona u sajamskom delu programa.

Za njih je to šansa, kaže, da prezentuju svoje inovacije i povežu se sa velikim kompanijama iz najrazličitijih oblasti privređivanja iz regiona i sveta, koje imaju kapital i koje se u složenim procesima modernizacije i tehnološkog osavremenjavanja svog poslovanja sve više oslanjaju na ideje i projekte manjih, a inovativnih kompanija.

Tokom samita biće organizovan niz panel diskusija posvećenih pitanjima od značaja za sve ili pojedinačne sektore privrede, od digitalizacije industrije, logistike, agrobiznisa, finansijskog sektora, do razvoja tržišta radne snage prema potrebama digitalne ekonomije.

Tags
Back to top button