Kakav je odnos Trampa i Dojče banke koja mu je pozajmila čak dve milijarde dolara? – Bankar.rs
BANKESLIDERSVE VESTI

Kakav je odnos Trampa i Dojče banke koja mu je pozajmila čak dve milijarde dolara?

Nemačka Dojče banka je pozajmila više od dve milijarde dolara Donaldu Trampu pre nego što je postao predsednik SAD, i to uprkos brojnim znacima koji su ukazivali da je Tramp u problemima, piše “Njujork tajms”.

Taj list je intervjuisao više od 20 bivših i sadašnjih rukovodilaca i članova upravnog odbora Dojče banke kako bi omogućio bolji uvid u istoriju Trampovog odnosa sa nemačkim kreditorom, i da bi otkrio način na koji je Tramp skoro dve decenije uspevao da obezbedi finansiranje od te nemačke banke uprkos njegovim bankrotima, dok su ga, istovremeno, drugi kreditori smatrali rizičnim klijentom, prenosi CNBC.

Izveštaj “Njujork tajmsa” objavljen je neposredno nakon što su dva najveća nemačka kreditora, Dojče banka i Komercbanka, potvrdila da su u pregovorima o spajanju, što je doprinelo skoku njihovih akcija.

Prema pisanju Njujork tajmsa, Tramp je, u pojedinim prilikama, preuveličavao svoje bogatstvo, a bankarima je obećavao da će ih nagraditi besplatnim vikendom u njegovom privatnom klubu u Palm Biču na Floridi kako bi dobio kredite.

Tokom godina, Tramp je koristio kredite dobijene od Dojče banke za izgradnju nebodera i drugih luksuznih nekretnina, izveštava Njujork tajms. Za nemačku banku, odnos sa Trampom bio je ključan u kreiranju njenog investiciono-bankarskog poslovanja, navodi se u izveštaju.

Dojče banka, “Organizacija Tramp” i Bela kuća nisu želeli da komentarišu izveštaj Njujork tajmsa, navodi CNBC, i podseća da se Trampov odnos sa Dojče bankom nedavno našao pod lupom u SAD.

Naime, Kancelarija državnog tužioca u Njujorku, Komitet za obaveštajnu kontrolu i Komitet za finansijske usluge u Kongresu, razmatrali su finansijske veze predsednika sa tom nemačkom bankom, dodaje CNBC.

Tags
Back to top button