EBRD planira da uloži 300 miliona evra u BiH u 2019. – Bankar.rs
EVROPSKE BANKESVE VESTI

EBRD planira da uloži 300 miliona evra u BiH u 2019.

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) namerava da ove godine poveća svoja ulaganja u BiH na 300 miliona evra, budući da će infrastruktura nastaviti apsorbirati većinu sredstava, rekao je juče glavni sekretar EBRD Enzo Quattrocioccheu.

“EBRD je uložio oko 200 miliona evra u Bosnu i Hercegovinu 2018. godine, a cilj nam je da značajno povećamo taj iznos, na 300 miliona evra u 2019. godini”, izjavio je Quattrociocche agenciji SeeNews u intervjuu za godišnji sastanak EBRD u maju u Sarajevu.

“U skladu s potrebama zemlje, većina naših ulaganja je u infrastrukturi, a auto-put na Koridoru Vc trenutno je najveći projekat u zemlji”.

Samo u bh. cestovnom sektoru, EBRD je spreman da uloži 700 miliona evra, kazao je Quattrociocche.

“No, da bismo uspeli, potreban je privatni sektor – na lokalnom nivou, kao i putem direktnih stranih ulaganja”, naglasio je, dodajući kako bi godišnji sastanak EBRD mogao da ima značajnu ulogu u privlačenju i mobilizaciji takvih fondova.

Očekuje se da će godišnji sastanak EBRD, koji će se održati u Sarajevu 8. i 9. maja, okupiti oko 2.000 učesnika, uključujući najviše predstavnike Bosne i Hercegovine, vođe svih preostalih zemalja zapadnog Balkana, te poslovne delegate iz 38 zemalja u čijim ekonomijama je EBRD aktivan. Oko 120 lokalnih radnika, koje plaća EBRD, biće zaposleni kako bi pomogli u različitim logističkim funkcijama.

Tags
Back to top button