Svetska banka pogrešila u računici kod finansiranja klimatskih projekata – Bankar.rs
BANKEINOSTRANE BANKESLIDERSVE VESTI

Svetska banka pogrešila u računici kod finansiranja klimatskih projekata

Većina projekata Svetske banke čiji cilj je ublažavanje posledica klimatskih promena nema mnogo veze sa klimom. Tako je bar pokazalo istraživanje Centra za globalni razvoj i Brejktru instituta.

Svetska banka ima fond od 119 milijardi dolara za finansiranje raznih ovakvih projekata u naredne 23 godine. Iz te sume između 2020. i 2022. godine izdvojeno je 37 milijardi za finansiranje 2.554 klimatskih projekata u siromašnim i zemljama u razvoju, od čega se 1.179 projekata bavi ublažavanjem posledica klimatskih promena.

Međutim, istraživači koji su analizirali sve ove projekte otkrili su da većina onih koji se vode kao klimatski nema mnogo veze sa klimom već se često bave administraticijom i državnom upravom, kao npr. projekti za unapređenje fiskalnog menadžmenta u Beninu ili transparentnosti lokalne uprave u Gazi.

S druge strane, neki projekti koji imaju veze sa klimom nisu se pokazali kao uspešni odnosno nisu tačno prikazivali svoje efekte, bar kada je u pitanju smanjenje štetnih emisija. To otežava evaluaciju ovih projekata, ali i odmaže u naporima da se ostvari glavni cilj – smanjivanje emisije ugljen-dioksida za 194 tone godišnje.

Verovatno je zbog svega navedenog, analizirajući projekte Svetske banke, Oksfam došao do zaključka da ova institucija zapravo u ublažavanje klimatskih promena ulaže 40 odsto manje novca nego što misli da ulaže.

Kvarc

Tags
Back to top button