Trivunac pozvao MSP da iskoristi savetodavnu podršku EBRD – Bankar.rs
KOMPANIJESVE VESTI

Trivunac pozvao MSP da iskoristi savetodavnu podršku EBRD

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Milun Trivunac pozvao je danas mala i srednja preduzeća da iskoriste mogućnost i unaprede konkurentnost kroz program „EU za Srbiju – EBRD savetodavna podrška MSP“, koji je predstavljen u Beogradu.

Trivunac je istakao da program predstavlja nastavak veoma uspešne višegodišnje saradnje sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) na razvoju male privrede, a podršku će moći da iskoristi najmanje 130 preduzeća u Srbiji.

„Želim da se zahvalim Evropskoj uniji što je prihvatila inicijativu Ministarstva privede, i iz IPA sredstava obezbedila 2,2 miliona evra kojim se finansira ovaj program“, rekao je Trivunac.

Prema njegovim rečima, posebno je značajno što će domaćim firmama biti omogućeno da se savetuju sa stranim industrijskim ekspertima, koji imaju veliko iskustvo u ovoj oblasti.

Regionalna direktorka EBRD za Zapadni Balkan i šef kancelarije u Srbiji Žužana Hargitai, navela je da je od 2001. godine, kroz savetodavne programe, EBRD podržala više od 900 malih i srednjih preduzeća u Srbiji.

„Nakon podrške, mala i srednja preduzeća su povećala svoj promet i broj zaposlenih, što im je pomoglo da privuku više investicija “, rekla je ona.

Ambasador EU u Srbiji Sem Fabrici istakao je da je Unija uložila skoro 14 miliona evra za podršku sektoru MSP u Srbiji kroz programe podrške EBRD od čega su mnoga srpska predueća imala koristi.

Govoreći o malim i srednjim preduzećima u Srbiji, državni sekretar Trivunac je istakao taj sektor čini 99 odsto svih privrednih društava i zapošljava dve trećine zaposlenih u privredi. Zato je, kaže on, strateški prioritet Vlade Srbije i Ministarstva privrede da im pruži sveobuhvatnu podršku.

„Ministarstvo privede je za MSPP sektor ove godine izdvojilo 1,7 milijardi dinara samo za bespovratna sredstva, ali i savetodavne programe i mentoring, kako bi se stalnim usavršavanjem i novim znanjima, srpska preduzeća što jednostavnije prilagođavala stalnim promenama u poslovnom okruženju“, rekao je Trivunac

Tags
Back to top button