Dragan Bokan, vlasnik crnogorskog trgovinskog lanca VOLI: Razmatramo ulazak na tržište Srbije – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Dragan Bokan, vlasnik crnogorskog trgovinskog lanca VOLI: Razmatramo ulazak na tržište Srbije

Dragan Bokan, vlasnik crnogorskog trgovinskog lanca Voli, govoreci o daljim planovima, za Bankar.rs kaze da nameravaju da sire poslovanje u regionu a po svemu sudeci prva na redu bice Srbija.“Prirodno je da nas pisle Crne Gore treba najvise zanimati srpsko trziste, pogotovo imajuci u vidu na slabu zastupljenost domacih trgovina”, naveo je on.

Otkrio je da su se vec vodili razgovori sa jednim srpskim lancem o pravljenju zajednicke strategije.

“Voli bi bio vecinski vlasnik, a oni bi ostali u manjinskom paketu. To je dobro jer oni imaju poznavanje trzista, a kroz manjinski paket bi mogli vise da zaradjuju nego sada. Dugo smo razgovarali i ozasli smo s jednom ponudom, ali su oni ocekivali vise. Sada vodimo razgovore i sa drugima, a mozda i sami udjemo na trziste Srbije”, rekao je Bokan.

Podsecajuci da je Voli najveci kupac stpskih proizvoda, ocenio je da bi Voli bio osvezenje za srpsko trziste.

Bokan, koji je ucestovao na jednom od panela na Kopaonik biznis forumu, porucio je da je siva ekonomija najveci problem u poslovanju.

Podsecajuci da Voli ima udeo od 30 odsto u Crnoj Gori po prodaji, naglasio je da je jedan od najvecih problema za njih zaposljavanje radnika na crno, kao i placanje poreza i doprinosa na minimalne plate.

“U Crnoj Gori je dobar ambijent za poslovanje, ali je daleko od odlicnog. Imamo dobar radt BDP-a poslednjih godina i ljudi koji vode ekonomsku politiku ocekuju taj trend i u narednim godinama – naveo je Bokan.

Dodao je i da investicije u turizam iznose milijardu evra, ali da je najveca barijera siva ekonomija.

“Sama vlada je rekla da je siva ekonomija na nivou od 30 do 40 odsto, što znaci da oko 1,5 milijarda evra ide sivim kanalima. Kao jedan od velikih problema je promet akciznih proizvoda na crnom trzistu”, istakao je Bokan i zakljucio da ocekuje od Vlade da se smanji nivo sive ekonomije.

Govoreci o hrvatskom Agrokoru, on je ocenio da drzava ne moze da vodi biznis, vec da treba da bude regulator.

“Nacin na koji je vodjen Agrokor nije dobar, ali brine me to sto drzave Zapadnog Balkana nemaju strategiju za trgovine. A jedina sansa za opstanak je jacanje domace trgovine”, naglasio je Bokan.

Back to top button