“Prvi maj” po početnoj ceni od 70 miliona dinara – Bankar.rs
KOMPANIJESVE VESTI

“Prvi maj” po početnoj ceni od 70 miliona dinara

Stečajna upravnica Vesna Stanković Vasović oglasila je novu prodaju bankrotirane Hemijske industrije “Prvi maj” u Čačku za 8. april, putem javnog nadmetanja. Početna cena je 70 miliona dinara.

Depozit za učešće na prodaji je 64,2 miliona dinara, rečeno je agenciji Beta u stečajnoj upravi. Hemijska industrija naći će se peti put na prodaji, jer na prethodne četiri nije bilo zainteresovanih kupaca.

Imovinu preduzeća “Prvi maj” čini 28 delova prodajne celine. Na prodaji su postrojenja i oprema za proizvodnju stiropora, boja, fasada, praškastih proizvoda, lekova i drugih hemijskih proizvoda u građevinarstvu, bazen za recirkulaciju vode, hidrantna mreža, popločan parking, interna saobraćajnica i pumpna stanica za vodu, zalihe gotovih proizvoda, materijala, rezervnih delova i sitnog inventara.

Ukupna površina objekata je, bez saobraćajnica, 10.582 kvadrata. Hemijska industrija “Prvi maj”, koja se bavila proizvodnjom stiropora, lepkova, boja, fasada i ostalih proizvoda za građevinarstvo, osnovana je 1956. zahvaljujući čačanskim povratnicima iz Nemačke koji su pokrenuli proizvodnju tutkala, a privatizovana je 2005. godine. Prvu krizu u poslovanju fabrika je imala 2013. godine, ali je tada “spasena”, jer je firma sa kojom je dugo godina saradjivala “Ivas Balkan” iz Italije uzela u zakup.

Početkom maja 2016. godine je Halk banka, koja je kupila Čačansku banku, pokrenula stečaj nad “Prvim majem” zbog duga od 400.000 evra, i tada je fabrika prestala da radi. Bankrotstvo “Prvog maja” proglasio je Privredni sud u Čačku 16. avgusta 2016. godine.

Tags
Back to top button