Niš postaje sedište Aerodroma Srbije – Bankar.rs
KOMPANIJESVE VESTI

Niš postaje sedište Aerodroma Srbije

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da će vlada razvijati regionalne aerodrome u zemlji i da će zato Niš, u kome se nalazi drugi po veličini aerodrom, postati sedište preduzeća Aerodromi Srbije.

Mihajlović je istakla da će država nastaviti da ulaže u niški aerodrom sa ciljem da postane rezervni za aerodrom “Nikola Tesla” u Beogradu.

“Niš je postao mesto račvanja autoputeva, železnice i grad u kome se nalazi drugi po veličini i strateški veoma važan aerodrom”, rekla je Mihajlović novinarima.

Vlada Srbije je ulagala u niški aerodrom, uložiće još 240 miliona dinara i plus izgradnja tornja će koštati pet miliona evra, navela je Mihajlović.

Mi smo pre nekoliko godina formirali preduzeće Aerodromi Srbije da bi razvijali aerodrome, a tada je na niškom aerodromu bilo “više paučine nego ljudi”, istakla je ona.

Mihajlović je rekla da sada na niškom aerodromu ima 300.000 putnika godišnje i da će biti nastavljena ulaganja kako bi ih bilo još više, kao i da će do juna biti potpuno operativan aerodrom “Morava” u Lađevcima kod Kraljeva i za civilni aviosaobraćaj.

“Želimo da Aerodromi Srbije bude operater svim novim aerodromima, a imaćemo ih još. Sedište je prvo bilo u Beogradu, ali nema potreba da to bude Beograd. Sedište Aerodroma Srbije će biti u Nišu, budući da nam se u Nišu nalazi niški aerodrom i da hoćemo da razvijemo regionalne aerodrome”, naglasila je ministarka.

Na pitanje da li će biti novih linija na niškom aerodromu, ona je rekla da su došli do zaključka da je vrlo važno da se u skladu sa zakonima dodatno ulaže u određene linije koje mogu da pomognu razvoj celog niškog kraja i da zato to ministarstvo očekuje od grada i niškog aerodroma da predlože potencijalne rute od javnog značaja koje bi vlada mogla finansijski da pomogne.

“Kada naprave analizu tih ruta i predlože ministarstvu, onda ćemo u vladi razgovarati u skladu sa uredbom, raspisati tender za one koji mogu da se bave prevozom na tim rutama”, dodala je Mihajlović.

Tags
Back to top button